open-navfaktor-logo
search
Knjiženje vlasništva
Nihad Uk: Zgradu DPO koristit će Grad Sarajevo i Parlament Federacije BiH
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Odluku o prihvatanju prijenosa prava vlasništva zgrade društveno-političkih organizacija (DPO) u ulici Hamdije Kreševljakovića, a koju koristi i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.
01.08.2022. u 07:51
get url
text
Zgrada DPO

- Gradsko vijeće Sarajeva ovlastilo je gradonačelnicu Benjaminu Karić da bez naknade zaključi Ugovor o prijenosu prava vlasništva na adresi Hamdije Kreševljakovića 3 (zgrada DPO), koje je statutarno sjedište Grada Sarajeva, a nakon što je Vlada Kantona Sarajevo svojim zaključkom prihvatila inicijativu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo za pokretanje procedure prijenosa prava vlasništva i posjeda Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na Grad Sarajevo - navodi se u saopćenju Gradskog vijeća Sarajeva.

Gradsko vijeće je uz to zaključilo da se za narednu sjednicu zadužuje gradonačelnica i predloži projekt obnove zgrade DPO, a da do kraja 2022. godine pribavi studiju izvodljivosti projekta obnove zgrade DPO. Zatim, da pri predlaganju budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu predloži potrebna sredstva za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade DPO, kao i sredstva za početak izvođenja radova.

Uz to Gradsko vijeće predlaže da se zgrada društveno-političkih organizacija Grada Sarajeva (DPO) preimenuje na narednoj sjednici u "Upravnu zgradu organa Grada Sarajeva".   

- Zgrada DPO-a će se uknjižiti na Grad Sarajevo. Parlament Federacije BiH ostaje u ovoj zgradi i može u njoj koristiti prostor kao i do sada. Ovo je prevelika zgrada da bi je koristio samo Grad Sarajevo i mislim da ćemo se lako dogovoriti koji prostor će koristiti Parlament FBiH, a koji Grad Sarajevo. Nadam se da neće biti problema jer se radi o državnim institucijama. Gradu Sarajevu samo je važno da uknjiži zgradu DPO jer možda će nekada zatrebati da digne kredit, a trebat će za to da založi svoju imovinu – pojasnio je za Faktor Nihad Uk, vijećnik Gradskog vijeća Sarajeva.

Prema ZK izvadku, DPO – Upravna zgrada i dvorište, državno je vlasništvo 1/1 Zavoda za izgradnju grada Sarajeva. Za prisvajanje vlasništva na ovoj zgradi borili su se mnogi, pa i Socijaldemokratska partija BiH, ali zgradu niko nije uspio upisati u svoje vlasništvo.

Skupština Kantona Sarajevo 1999. godine zgradu DPO-a daje na korištenje Gradu Sarajevu u kojoj se nalazi i podzemna garaža sa desetak parking mjesta, a u dvorištu zgrade još 14 parking mjesta. U međuvremenu zgradu DPO-a počeo je koristiti i Parlament Federacije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.