Na javni poziv Vlade TK, koji za svrhu ima ublažavanje posljedica uzrokavanih stanjem prirodne nesreće zbog koronavirusa, ukupno je podneseno 2.035 prijava privrednih subjekata. Od toga je prihvaćeno 1.356 prijava, dok ih je 679 odbijeno. Najvažniji uvjet za dobijanje iznosa od 406 KM mjesečno, po svakom radniku, jeste da firma u vrijeme pandemije nije otpuštala radnike.

- Vrlo sam nesretan što je procedura ovoliko dugo trajala i što privredni subjekti ugroženi stanjem nesreće, nisu već imali na raspolaganju novac. Sistem nije elektronski uvezan i ne može se na jednostavan način napraviti pregled privrednih subjekata te saznati koliko ljudi su imali kao zaposlene i da li su nekoga otpuštali. Danas sam kritikovao Ministarstvo privrede, jer su svi zahtjevi onih koji su ispunili uvjete trebali već biti predati Ministarstvu finansija na realizaciju. Očekujem da ti zahtjevi budu predati za dan-dva i da Ministarstvo finansija počne isplate - kaže premijer TK Denijal Tulumović

za privredne subjekte iz TK kojima je bio zabranjen rad tokom stanja prirodne nesreće bit će izdvojeno 2.798.152 KM, dok će oni kojim rad nije bio zabranjen, ali je indirektno onemogućen, dobiti 468.930 KM.

Vlada TK na današnjoj je sjednici dopunila odluku o korisnicima subvencije po osnovu indirektno onemogućenog rada, a među korisnike subvencije uvrštene su auto škole, obdaništa i predškolske ustanove, autobuske stanice te privredni subjekti čiji se poslovni prostori nalaze u zgradi JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" i zgradama autobuskih stanica na području TK.

- Svi oni kojima nije bila potpuna dokumentacija i odbijeni su, a u međuvremenu su se žalili, proći će ponovnu valorizaciju. Ukoliko im ne nedostaje neki krucijalni dokument, poput dokaza da nisu otpuštali radnike, mogu očekivati da im zahtjev bude usvojen - navodi Tulumović i dodaje da će vrlo brzo uslijediti i javni poziv sa subvencioniranje plaća za mjesec juni.