open-navfaktor-logo
search
Kritike
Njemački Tagesspiegel pisao o neuspjesima Christiana Schmidta u BiH
Njemački dnevni list Der Tagesspiegel objavio je tekst o neuspjesima visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini. Podsjetili su i na njegove ispade bijesa u Goraždu.
12.04.2023. u 17:56
get url
text

- Christian Schmidt, visoki predstavnik u Sarajevu, pod pritiskom je zbog nekontrolisanih nastupa. Sada kada formiranje vlade u balkanskoj zemlji propada, ponovo ga kritikuju - piše Tagesspiegel te dodaje kako je Schmidt imao izljev bijesa u Goraždu govoreći o svađama bh. političara.

Osvrnuvši se na posljednji Schmidtov poziv političarima da formiraju Vladu FBiH, Tagesspiegel podsjeća da ovo nije prvi pokušaj njemačkog diplomate da omogući formiranje nove federalne vlade.

- Dok su građani čekali prve rezultate Općih izbora 2022. godine, Schmidt se prvi pojavio na televiziji i poručio kako je on, dok su građani glasali, donio odluku da "osigura da se računa glas građana" - piše ovaj njemački list.

Njemački novinari su podsjetili kako se Schmidt optužuje da "previše pažljivo sluša šaputanje iz Zagreba i Beograda i da uz stvarnu podršku nacionalističkih stranaka poput hrvatskog HDZ-a ili srpskog SNSD-a dodatno produbi podjele u zemlji".

- Šef OHR-a, koji ima značajne ovlasti, zapravo bi trebao osigurati da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine. No, Schmidt, kojeg je Angela Merkel postavila na dužnost neposredno prije kraja njenog mandata u avgustu 2021. godine, izaziva stalnu kontroverzu u zemlji domaćinu - piše Tagesspiegel.

List upozorava da kritike na račun šefa OHR-a počinju da rastu i u Njemačkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.