open-navfaktor-logo
search
Gradačac
Novalić sa učenicima na kuli Husein-kapetana: Oduševili su me, imamo kome ostaviti BiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na kuli Husein-kapetana Gradaščevića razgovarao je sa učenicima osnovnih i srednjih škola iz Gradačca te osobama sa posebnim potrebama koje su štićenici centra "Kutak radosti" iz Gradačca.
01.03.2022. u 15:21
get url
text

Učenici osnovnih i srednjih škola su postavljali pitanja premijeru Novaliću na koja je rado odgovarao. Pitali su ga o njegovim školskim danima, hobijima, planinama koje voli, ali i o projektima koje bi voljeli da se ralizuju u njihovoj sredini poput bazena i kuglane.

Osnovce i srednjoškolce iz Gradačca interesovalo je šta premijer Novalić misli o Husein-kapetanu Gradaščeviću, autonomiji Bosne, ali i bici za Oklopni voz na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Premijer Novalić je pokušao riječima da dočara svoje školske dane, vrijeme kada je igrao košarku i kada je zavolio planinarenje. Posebno je istakao historijski značaj i ulogu Husein-kapetana Gradaščevića i izrazio ponos što dolazi iz Gradačca.

{$galerijaFotografija}

- Došao sam u Gradačac da obilježim Dan nezavisnosti s pravom, ne samo zato što sam iz Gradačca, nego ovo je grad u kojem je u našoj dugoj historiji jednom potvrđena nezavisnost u vrijeme Zmaja od Bosne, odnosno Husein-kapetana Gradaščevića. Imao sam namjeru da se družim sa svojim najmlađim iz Gradačaca iz jednog prostog razloga. Naša generacija je ratovala i ostvarila nezavisnost, očuvala Bosnu i Hercegovinu, a na njima je da nezavisnost dalje razvijaju i garantuju za nju. Zato smo ovdje imali jedno neformalno druženje… Mogu vam reći da sam nakon razgovora sa njima prilično dobrog raspoloženja, oduševili su me i mogu vam reći da imamo kome ostaviti Bosnu i Hercegovinu i koji će sigurno braniti nezavisnost koju smo teško stekli - kazao je premijer Novalić.

Druženju sa učenicima iz Gradačca prisustvovao je i gradonačelnik Edis Dervišagić, koji je prije oficijelnog dijela programa u kuli Zmaja od Bosne razgovarao sa premijerom Novalićem.

- U nizu događaja koji će se danas u povodu obilježavanja Dane nezavisnosti upriličiti u Gradačcu ovo je svakako jedan nesvakidašnji potez, ali hvale vrijedan potez premijera Novalića. Proveli smo vrijeme u društvu naših mladih sugrađana različitih uzrasta. Imali smo priliku razgovarati o onom što njih interesuje. Vrlo često mi ne razmišljamo o tome da su mlađe generacije rođene u nezavisnoj BiH za razliku od nas ne mogu praviti razliku između onog kako je bilo prije nezavisnosti države i kako je danas. I zato je važno otvoriti različite teme, uporediti živote u doba kada nismo bili nezavisna država i danas u Bosni i Hercegovini i ukazati na važnost očuvanja suvereniteta i nezavisnosti kazao je gradonačelnik Dervišagić.

Druženju sa šlolarcima prisustvovao je i Mirsad Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca, a nakon razgovora u kuli Husein-kapetana Gradaščevića premijer Fadil Novalić je prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća Gradačac, te je položio vijence i cvijeće na spomen-obilježjima šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992-1995. godina i na spomen obilježju palim borcima NOR-a 1941-1945. godina.

Premijer Novalić je posjetio i "Kutak radosti", odnosno centar za djecu i osobe sa posebnim potrebama, a čiji su štićenici prisustvovali razgovoru u kuli Husein kapetana Gradaščevića.

- To je prvo mjesto u BiH takvog tipa. Napravili smo ga još prije 15-ak godina. Privrednici su se udružili i napravili takvo mjesto za djecu sa posebnim potrebama. Tada je bilo 46 osoba, a danas ima 75 štićenika. Veoma me raduje da privrednici Gradačca i dalje podržavaju rad tog centra - zaključio je premijer Novalić.

220301_fadil_novalic_4856.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.