open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Novinari u RS-u napustili javnu raspravu uz zahtjev: Povucite sporni zakon o kriminalizaciji klevete!
Novinari u RS-u danas su demonstrativno napustili javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koja je počela u zgradi Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci. 
05.05.2023. u 10:50
get url
text

Novinari imaju samo jedan zahtjev - da se nacrt zakona povuče iz procedure. Nacrt zakona zastupnici NSRS-a su usvojili na sjednici 23. marta ove godine. 

U Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a nalazila se nova glava krivičnih djela povrede ugleda i časti, a kleveta je propisana kao krivično djelo i predviđena je novčana kazna do 100.000 KM.

Od kada je Vlada RS-a utvrdila ovakav nacrt nisu prestajale kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija, poput OSCE-a, UN-a i drugih. Novinari u RS-u su sve vrijeme insistirali da se sporno zakonsko rješenje povuče iz procedure.

Krivična djela protiv časti i ugleda

U obrazloženju ovakvih zakonskih rješenja, Vlada RS-a navodi da je Ustavom RS-a propisano da su ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život nepovredivi, te da u tom smislu svako ima pravo tražiti da se to poštuje i da se ne omalovažava.

Dodaje se i da krivično zakonodavstvo zemalja u okruženju, ali i u Evropskoj uniji, propisuje krivična djela protiv časti i ugleda. Što se tiče krivičnog djela uvreda, propisano je da ko uvrijedi drugoga, kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM.

- Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM - stoji u nacrtu zakona.

Kod krivičnog djela kleveta, propisano je da "ko o drugom iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to neistina, kaznit će se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM".

Ako je ovo djelo učinjeno putem medija ili društvenih mreža, na javnom skupu i sl., kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM, a ako je dovelo do "teških posljedica za oštećenog", kazna je od 20.000 KM do 100.000 KM.

Kazne do 120.000 maraka

Što se tiče krivičnog djela "iznošenje ličnih i porodičnih prilika", navodi se da će se "onaj ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniti novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM".

Kao i kod prethodnih djela, ako je učinjeno putem medija, društvenih mreža ili na skupu, kazna je od 20.000 KM do 100.000 KM, a ako je dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM.

Nadalje, ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, kaznit će se novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.