open-navfaktor-logo
search
Dani otvorenih vrata
Novost u Muzeju: Šibi i društvu pridružili se lažni Valter i njemački oficir Von Ditrich
Muzej "Valter brani Sarajevo", povodom postavke voštanih figura likova lažnog Valtera i njemačkog oficira Von Ditricha iz kultnog filma, organizira Dane otvorenih vrata za goste Sarajevo Film Festivala, ali i za sve druge koji žele da posjete ovaj jedinstveni filmski muzej na Balkanu
10.08.2019. u 09:32
get url
text

U Sarajevu je 6. aprila ove godine, na Dan grada, svečano otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo", prvi filmski muzej na Balkanu posvećen istoimenom kultnom filmu u režiji jednog od najvećih bh. filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca. 

Muzej kojeg, između ostalog, krase i voštane figure reditelja Krvavca, te likova Valtera (kojeg je glumio Bata Živojinović), Zisa (Ljubiša Samardžić) te sahadžije Seada Kapetanovića (Rade Marković), dobio je dvije nove figure, i to onu lažnog Valtera, odnosno njemačkog obavještajca Kondora (Dragomir Bojanić Gidra) i njemačkog oficira Von Ditricha (Rolf Rommer).

Tek završene figure prvi je imao priliku zabilježiti fotoreporter Anadolu Agency (AA). 

Prema riječima izvršne mandžerice Mije Šego, Muzej "Valter brani Sarajevo", povodom postavke voštanih figura likova lažnog Valtera i njemačkog oficira Bischopa iz kultnog filma, organizira Dane otvorenih vrata za goste Sarajevo Film Festivala, ali i za sve druge koji žele da posjete ovaj jedinstveni filmski muzej na Balkanu. 

-Dani otvorenih vrata će biti održani od 16. do 18. augusta ove godine, gdje će posjetioci imati priliku da vide dvije nove figure, koje će biti postavljene u našem muzeju - kazala je Šego. 

Ona je dodala kako će gosti, u pomenutim danima, imati priliku da pogledaju i filmove "Diverzanti", "Most", "Valter brani Sarajevo", inače djela Hajrudina Krvavca, ali i neke druge naslove iz bh. kinematografije poput "Sjećaš li se Doly Bell", "Mali vojnici", "Bitka na Neretvi", "Miris dunja". Za neke će, dodaje Šego, biti obezbijeđen i titl na englesom jeziku. 

{$galerijaFotografija}

Šego je kazala kako su i na ove dvije figure radili akademski kipari Samir Sućeska i Lejla Ćehajić, koji su radili i prethodne četiri figure koje se nalaze u Muzeju.

Za četiri mjeseca Muzej posjetio oko 10.000 ljudi

Na pitanje koliko je ostvareno posjeta u posljednjih nešto više od četiri mjeseca, koliko je prošlo od otvorenja Muzeja, Šego ističe kako je riječ o cca 10.000 turista i domaćih gostiju. Broj gostiju u relativno kratkom periodu pokazuje koliko je Filmski centar Sarajevo ovim projektom napravio pun pogodak. A, ono što je svakako očekivano je da su među posjetiocima najčešći turisti iz Kine.

 -Najčešći naši gosti su svakako Kinezi. Reakcije turista su zaista veoma pozitivne. Kinezi su posebno oduševljeni 'Valterom'. Jer, koliko god je ovaj film kultan za nas, on je jednako kultan i za njih, posebno za one starije generacije koje su odrasle gledajući ovaj film. Često imamo i goste koji više puta dolaze posjetiti muzej - zaključila je Šego. 

Muzej Valter brani Sarajevo - 10. 8. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.