Interesantno je da je tokom glasanja za rezoluciju bio samo jedan glas protiv, i to upravo Stevandićev, ali je on potom tvrdio da je došlo do tehničke greške i glasanje je ponovljeno.

Iako su jučer zastupnici dijela opozicije imali određene kritike na ovu rezoluciju, tvrdeći da ona nema efekta i da služi za skupljanje političkih poena, ona je u konačnici, nakon ponovljenog glasanja, usvojena jednoglasno.

Najavljeno je da će ova rezolucija biti poslana Generalnoj skupštini i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U rezoluciji se osuđuje kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, te "terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti".

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni "ozbiljno osude" kršenja ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva, te traži "procesuiranje odgovornih".

Nadalje, Narodna skupština RS-a podržava "napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenoj 10. juna 1999. godine".

U zaključcima rezolucije se traži da predstavnici RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine iniciraju donošenje odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i "nastavak etničkog čišćenja" na Kosovu.

Zastupnici NSRS-a usvojili su i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS-a, a koji je izazivao brojne reakcije. U obrazloženju dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa se navodi:

- U cilju sprečavanja sukoba interesa u odnosu na udruženja i fondacije koje se finansiraju iz budžeta RS-a ili jedinice lokalne samouprave, vrši se dopuna Zakona na način da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija, za koje poslove ne primaju naknadu, i tada nisu u sukobu interesa.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica je istakao da su brojni primjeri sukoba interesa i duplanja funkcija, ali da Кomisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti u RS-u nije reagovala.

- Tako je Gordan Mišeljić u isto vrijeme direktor Hidroelektrane na Trebišnjici, član Upravnog odbora Hidroelektrane Dabar, odbornik u gradskoj skupštini, član Upravnog odbora i predsjednik Fudbalskog kluba Leotar. Treba podsjetiti da je prije nego što je postao ministar pravde u Vladi RS-a, Miloš Bukejlović u isto vrijeme bio i direktor Elektro Doboja, član Nadzornog odbora Željeznica RS-a, član Nadzornog odbora preduzeća Gradska toplana, odbornik u gradskoj skupštini - naveo je Govedarica.

U Transparency Internationalu u BiH ranije su ocijenili da su izmjene ovog zakona ekspresno upućene u proceduru kada se bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i savjetnik predsjednika RS-a Milan Tegeltija, našao u sukobu interesa nakon što je postavljen na čelo FK Borac.

Danas su usvojeni i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar – prijedlog predsjednika RS-a, kao i nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.