Predsjednik Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" HNK Suad Muharemović kazao je tom prilikom kako je formiranje 4. korpusa Armije RBiH imalo izuzetno veliki značaj.

- Za nas je formiranje 4. korpusa u to vrijeme bilo od iznimnog značaja jer smo ujedinili sve snage od Ivana, Bjelimića pa do Vranjevića, do zadnjeg južnog dijela naše slobodne teritorije, ne samo vojne snage i jedinice koje su tu boravile, nego i sve ostale snage, a sve u cilju odbrane ovih naših prostora i našeg naroda od dvostruke agresije koja je zadesila ovu Hercegovinu - kazao je Muharemović.

Naglasio je kako su dolinu Neretve uspjeli učiniti slobodnom, ali da su za to platili i veliku cijenu.

- Mi smo se uistinu uspjeli herojski izboriti i ovu dolinu Neretve učiniti slobodnom, ne samo za sebe, za svoj narod, nego za sve narode koji žele i hoće da žive slobodno na ovoj teritoriji. Naravno, platili smo i veliku cijenu jer je više od 1.500 naših saboraca, očeva, prijatelja dalo svoj život, ono najviše što se moglo dati za ovu domovinu, dok ih je preko 2800 teže ranjeno.

Bez obzira na sve, ponosni smo na ono što smo uradili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i mislim da smo imali i snage i hrabrosti i mudrosti da ipak danas imamo i jedinstvenu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, da imamo svoju zastavu, svoj grb, svoje reprezentacije i ostalo - poručio je Muharemović. 

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara Sead Salčin naglasio je kako je 4. korpus Armije RBiH bio najčvršći bedem u očuvanju južnog dijela države BiH.

- Ako je ikada i u podsvijesti i pri čistoj savjesti bila dilema u opravdanost postojanja jedinica 4. korpusa Armije RBiH onda smo na osnovu svih događanja danas i u prethodnim godinama i u kontinuitetu negativnih događanja uvjereni da je postojanje tog korpusa bila jedna neophodnost jer je to bio najčvršći bedem u očuvanju južnog dijela države BiH i ne samo tog dijela jer su se pripadnici 4. korpusa odazvali na svim dijelovima ratišta BiH - poručio je Salčin.

U sklopu obilježavanja godišnjice, polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH upriličeno je i na lokalnim mezarjima te na centralnim spomen-obilježjima u Stocu, Čapljini, Jablanici, Prozoru i Konjicu, a odana je počast i brigadnom generalu Arifu Pašaliću na spomen-obilježju u Drežnici (M-17).

Svečana akademija će biti održana u Kino sali Jablanica u 14 sati.