- Mi smo pokrenuli nabavke u vrijednosti većoj od 11 miliona KM. Javna nabavka dugih cijevi vrijedna 3,5 miliona KM poništena je prije desetak dana žalbom jednog od dobavljača. Ured za žalbe je poništio postupak bez da je rekao koji smo od propisa prekršili. Bojim se da postoje neki lobistički utjecaji. Ovo stanje se nekako mora premostiti, jer ne možemo dozvoliti da naša policija bude bez naoružanja i uniformi zbog toga što neki biznis lobiji rade to što rade. Odgovorno tvrdim da je sve u skladu sa zakonom - rekao je Mehanović.

Oružje i oprema

Pored toga, dodao je, u postupku je nabavka transportera na koji je 15 minuta prije isteka roka za dostavljanje ponuda dostavljena jedna žalba, za koju u MUP-u očekuju da bude odbačena, ali moraju sačekati okončanje procedure.

Kada je u pitanju nabavka automobila za policiju, dodao je, prikupljene su ponude, a u naredna dva-tri dana bit će održana e-aukcija koja će dati konačnu cijenu.

- Ubrzo ističe i poziv za dostavljanje ponuda za nabavku specijalističe opreme za jedinicu za javni red i mir. Također, ugovorena je nabavka uniformi za policajce i one do kraja jula trebaju biti isporučene - rekao je Mehanović.

Zapošljavanje policajaca

Vlada TK danas je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) TK da izvrši prijem ukupno 200 policijskih službenika u Upravi policije. Radi se o 160 policajaca i 40 mlađih inspektora.

- Cilj je se sačuva operativnost policije, jer imamo veoma staru strukturu zaposlenih. Veliki broj radnih mjesta koja će biti obuhvaćena ovim konkursom je već upražnjen, jer su ljudi ostvarili pravo na penziju, a do naredne godine sve pozicije će biti oslobođene - rekao je ministar Hajrudin Mehanović.

On je najavio da će konkurs biti raspisan ove sedmice i bit će otvoren 30 dana, a nakon toga slijede testiranja kandidata.

- Mi smo za novembar zakupili termin na Policijskoj akademiji u Sarajevu za obuku budućih policajaca - dodao je Mehanović.

Preko 700 pripadnika MUP-a TK će biti penzionisano do 2026. godine, pa će u naredne tri do četiri godine biti potrebno zapopšljavati oko 200 policajaca godišnje da ne bi došli u situaciju da nam nedostaje policajaca.