open-navfaktor-logo
search
Margaca otvorio dušu
Od miljenika do izdajnika: Petev lažnim optužbama život fudbalera pretvorio u pakao
Renato Margaca bio je reprezentativac Kipra i kapiten prvoligaša Omonije kada ga je njegov tadašnji trener, a sada selektor Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev lažno optužio za namještanje utakmica.
10.05.2022. u 14:16
get url
text

Margaca koji sada ima 36 godina za službeni sajt Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera prisjetio se događaja od prije četiri godine.

- Pafos FC je u januarskom prijelaznom roku ponudio mom klubu Omoniji 100.000 eura za otkup ugovora, a meni je nuđena tri puta veća plaća od one koju sam imao.

- U razgovoru s Omonijom kazao sam da je to mnogo novca za 32-godišnjeg igrača na Kipru, da bih dobio ugovor života i da bi moja finansijska budućnost bila sigurna - prisjeća se Margaca.

Omonija je ponudu odbila, uz obrazloženje da Margaca ne može ići jer je bio kapiten. Tražio je novi ugovor i dobio, ali nije bio poput onog koji mu je nudio novi klub.

- Tri sedmice kasnije ispali smo u Kupu. Ušao sam u igru zadnjih 30 minuta kada smo gubili 1:0. Izjednačili smo, ali smo ispali jer smo u prvom meču poraženi 3:2.

Nakon utakmice naš trener Ivaylo Petev u svlačionici je rekao:

- Degutantno je to što si napravio - ispričao je bivši kapiten Omonije i konstatovao da nikome nije bilo jasno šta se događa.

- Šta je degutantno - odgovorio sam.

- Ispali smo i svi smo krivi.

Petev je potom, kaže Margaca, pokazao prema njemu i još dvojici portugalskih igrača i poručio da ih više ne želi u timu.

Poslije toga su se počele širiti priče da su fudbaleri istjerani iz ekipe zbog navodnog namještanja Kup utakmice.

On se obratio i Sindikatu fudbalera na Kipru, tražeći zaštitu.

Mjesec poslije Petev je za bugarske medije rekao da su fudbaleri prodali utakmicu, a vijest se brzo proširila na Kipru.

Advokat je zatražio službeni prijevod onoga što je govorio Petev, a u slučaj se uključila i policija.

Iste noći Omonija je otpustila Peteva.

- Policija je bila kooperativna, razgovarala je s trenerom, s igračima. Policiji niko nije rekao da smo namještali utakmice. Naravno da nije, jer nisu imali nikakav dokaz. Nakon četiri mjeseca policija je saopćila da je istraga okončana, a naš slučaj zatvoren. Ali, šteta je napravljena. Već sam napustio Omoniju. Navijači su izvršili pritisak na klub, koji mi je dao odriješene ruke - govori Margaca.

Odbio je otići, tražeći da isplate njegov ugovor.

- Izgubio sam mnogo novca, jer su odbili ponudu, ispao sam iz kondicije i bio sam na lošem glasu jer ste dopustili treneru da me optuži bez ikakvih dokaza. Dakle, morate platiti moj ugovor. Na kraju su platili veliku odštetu - rekao je Margaca.

Margaca se prisjeća da je bio među omiljenim igračima u klubu, a kada se s novim klubom vratio da igra protiv Omonije bio je omražen.

- Morao sam ostaviti namirnice u supermarketu, jer su navijači urlali na mene. Čak i četiri godine kasnije slične stvari se događaju. Sve zbog toga jer je neko rekao da si namještao utakmice. Bilo je važno oprati svoje ime. Trebalo mi je vremena, ali sam pobijedio. Dobio sam odštetu veću nego što sam očekivao - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.