open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Od septembra cijela godina bit će u znaku 60. Festivala MESS
Internacionalni teatarski festival MESS ove godine obilježava 60 godina postojanja, a na press konferenciji upriličenoj danas povodom predstavljanja Festivala njegov direktor Nihad Kreševljaković istakao je da će zbog pandemije COVID-19 i novog umanjenja budžeta MESS biti održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu.
16.06.2020. u 16:00
get url
text
Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS
Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS

Festival će 1. septembra otvoriti predstava "Ivanov" Crnogorskog narodnog pozorišta, a kao dio tog septembarskog bloka programa bit će odigrana i italijanska predstava "Moby Dick" na Trgu Susan Sontag.

- U Galeriji Collegium Artisticum u oktobru će biti postavljena izložba "60 godina Festivala MESS" - kazao je Kreševljaković, dodavši da je za isti mjesec planiran "Svečani program u povodu 60. godišnjice MESS-a" kada će biti predstavljena i monografija.

Dječiji program Mali MESS bit će realiziran online, osim predstave "Moby Dick".

Festival MESS tako će od septembra 2020. do kraja septembra 2021. publici mjesečno predstaviti programske sadržaje koji su trebali biti održani u oktobru ove godine.

- Suočeni sa posljedicama pandemije, kako rizicima za zdravlje tako i finansijskim posljedicama, smatramo da smo pronašli inovativan, a prije svega realan način da naš jubilarni 60. MESS učinimo posebnim događajem - naglasio je Kreševljaković. 

Direkcija Festivala objavila je i poziv za koprodukciju predstava "Platforma MESS 60", koja bi između ostalog trebala pomoći bh. teatrskim kućama u realizaciji projekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.