open-navfaktor-logo
search
BIHAMK
Od sutra u Bosni i Hercegovini nije obavezna zimska oprema na vozilima
Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. novembra do 1. aprila. Sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje, poručuju iz BIHAMK-a.
31.03.2022. u 12:53
get url
text

Da biste vožnju u ljetnim uslovima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

Jedna od najosnovnijih je kontrola nivoa ulja u motoru. Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati jedan litar odgovarajućeg motornog ulja. Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u automobilu. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu i tečnost za pranje stakala.

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolisati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone, savjeti su stručnjaka iz BIHAMK-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.