Da biste vožnju u ljetnim uslovima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na vozilima, koje je potrebno pronaći i eliminisati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

Jedna od najosnovnijih je kontrola nivoa ulja u motoru. Nivo na ručnom mjeraču ulja mora biti između minimum i maksimuma. Prilikom kontrole nivoa ulja, poželjno je vizuelno pregledati i gumena crijeva. U toku ljetne sezone uvijek bi trebalo imati jedan litar odgovarajućeg motornog ulja. Pored provjere motornog ulja i rashladne tečnosti motora, treba provjeriti nivo svih ostalih tečnosti u automobilu. Tu se još podrazumijevaju ulje za servo volan, ulje u kočionom sistemu i tečnost za pranje stakala.

Montaža i balansiranje pneumatika za ljeto je obavezna u pripremi automobila za ljetnu vožnju. Ako već posjedujete ljetne pneumatike prije montiranja izvršite kontrolu starosti pneumatika, dubinu šare gazećeg sloja, kao i pritisak u pneumaticima. Prilikom zamjene pneumatika, potrebno je prekontrolisati i stanje naplataka (felgi). Zimske pneumatike pravilno skladištite kako biste ih sačuvali do naredne zimske sezone, savjeti su stručnjaka iz BIHAMK-a.