open-navfaktor-logo
search
Uz posebne mjere
Odlučeno da se tradicija ne prekida: Marš mira ove godine kreće iz Nezuka
Marš mira, pješački pohod u čast žrtava genocida u Srebrenici, bit će održan i ove godine, a plan je da učesnici 8. jula krenu iz Nezuka ka Potočarima, potvrdio je predsjednik Podobora za marš mira Zulfo Salihović.
07.05.2021. u 15:08
get url
text

Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, veliki broj srebreničkih muškaraca i dječaka krenuo je iz Potočara ka slobodnoj teritoriji, a najveći broj onih koji su preživjeli slobodu je ugledao u Nezuku. Zbog toga se, u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja, svake godine organizira i Marš mira.

- Sve ćemo organizirati u skladu s epidemiološkim mjerama. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o broju učesnika, ali spremat ćemo se za otprilike 1.000 ljudi - kaže Salihović.

Prije pandemije koronavirusa na Maršu mira svake godine učestovalo je oko pet hiljada ljudi. Prošle godine, zbog poštovanja epidemioloških mjera, kolona nije krenula iz Nezuka, nego s Crnog vrha kod Zvornika.

- Sada nam slijedi obilazak trase i izrada operativnog plana, koji će biti prezentiran 2. juna. U operativnom planu ćemo definirati vrijeme polaska i dolaska kolone, trasu, prenoćišta, logistiku za učesnike i sadržaje za učesnike tokom trajanja marša - pojašnjava Salihović.

U skladu sa epidemiološkim mjerama bit će određen i konačni broj učesnika, posebno kada su u pitanju organizirane grupe iz inostranstva, kojih je u normalnim uvjetima bilo mnogo iz svih dijelova Evrope i svijeta. Organizatori će pokušati da odobre učešće svim zainteresiranim grupama, ali će broj učesnika iz svake grupe biti prilagođen važećim epidemiološkim mjerama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.