open-navfaktor-logo
search
Uskoro istraga
Odluka Općinskog suda Tuzla: Blokiran rad Nadzornog odbora GIKIL-a na čijem je čelu Shristi Mittal
U Kantonalnom tužilaštvu TK potvrđeno je da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala
24.10.2019. u 15:04
get url
text
get url
text

Nadzorni odbor lukavačkog GIKIL-a nalazi se u blokadi i ne može donositi nikakve odluke zbog zaštitne mjere koju je donio Općinski sud Tuzla, potvrdio je za Faktor stečajni upravnik Koksno hemijskog kombinata (KHK) Hajrudin KUnalić. Državna kompanija KHK je suosnivač i većinski vlasnik GIKIL-a, ali su joj uskraćena upravljačka prava što je dovelo do tužbe, koja još uvijek nije riješena.

"Općinski sud Tuzla donio je rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja i zabranjuje protivniku predlagača osiguranja, privrednom društvu GIKIL d.o.o., da preduzima bilo kakve mjere na provođenju odluka koje su donijete na Skupštini društva dana 23. septembra 2019. godine, kao i konstitusanje i daljanji rad Nadzornog odbora izabranog na toj Skupštini do drukčije odluke suda", glasi odluka koja je donesena 14. oktobra.

Tužba i posljedice

- Mi smo pokrenuli tužbu i tražili preispitivanje zakonitosti Skupštine GIKIL-a. U sklopu tužbe predložili smo privremenu mjeru, koja je i usvojena, te je na taj način je zaustavljena realizacije svega što je doneseno na Skupštini GIKIL-a. Nadzorni odbor i njihove odluke su u stanju mirovanja i oni ne mogu ništa poduzimati - pojasnio je Kunalić.

Samo šest dana prije odluke suda, Nadzorni odbor GIKIL-a je konstituiran što je potvrđeno iz Uprave ove kompanije. Za predsjednicu Nadzornog odbora GIKIL-a jednoglasno je izabrana Shristi Mittal, saopćeno je iz GIKIL-a, a novi sastav Nadzornog odbora imenovao je i novog generalnog direktora kompanije, tako da će ovu funkciju u narednom periodu obavljati Vibhuti Verma.

Podsjećamo, Skupština Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) na sjednici održanoj 23. septembra, imenovala je četiri člana Nadzornog odbora ove kompanije. Sva četiri člana izabrao je GSHL-a Pramoda Mittala, dok su predstavnici državnog kapitala praktično ostali bez ikakvog učešća u upravljanju. GSHL je iskoristio svoju većinu u Skupštini GIKIL-a i imenovao Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića, koji su ranije bili predstavnici KHK, ali to prestali biti otvaranjem stečaja u KHK. Kao predstavnici GSHL-a pet mjesta u NO GIKIL-a popunili su Ivan Vukšić i Edin S. Hodžić te Shristi Mittal, kćerka Pramoda Mittala, koja je i ranije bila na toj funciji.

Po Statutu GIKIL-a svi veliki ugovori podliježu saglasnosti Nadzornog odbora, a s obzirom da se bliži kraj godine postavlja se pitanje hoće li biti problema u upravljanju s obzirom da je ovo tijelo u blokadi zbog sudske odluke.

Stav radnika

- Radnike zanima samo plaća i obaveze prema nama. Mi se nećemo miješati u upravljanje. GIKIL mora imati Skupštinu i Nadzorni odbor. Ukoliko dođe do problema mi imamo 1.000 radnika spremnih na sve i obratit ćemo se osnivačima, dakle Vladi TK. Išli bi mi i GSHL-u, ali su oni malo predaleko - kaže predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović.

Vlada TK na 10. redovnoj sjednici donijela je zaključak kojim od stečajnog upravnika KHK traži podnošenje tužbe, što je i učinjeno. Inače, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a.

Indijci i dalje suvereno vladaju GIKIL-om iako nisu većinski vlasnici. Ponovo su izabrali generalnog direktora, ali zaštitna mjera koju je izrekao sud, daje nadu da bi naša država mogla povratiti ovlasti koje joj pripadaju.

Tužilaštvo TK Pramoda Mittala, bivšeg predsjednika NO GIKIL-a, člana NO Rajiba Dasha i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Između ostalog, na teret im se stavlja izvlačenje novca iz GIKIL-a putem menadžerskih ugovora, a od 2006. do 2015. godine izvučen je oko 21 milion maraka, a ta novčana sredstva su prema ocjeni tužilaštva isplaćena neosnovano na račune Pramod Mittala odnosno GSHL-a. Također, U Kantonalnom tužilaštvu TK potvrđeno je da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.