open-navfaktor-logo
search
Posljednji pozdrav
Održana komemoracija Ivici Osimu: Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala Bosni i Hercegovini koja te imala
Komemoracija Ivici Osimu, velikanu bosanskohercegovačkog sporta i fudbala održana je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
14.05.2022. u 12:12
get url
text

Komemoraciji Švabi iz Sarajeva prisustvovale su brojne ličnosti iz sportskog, kulturnog, javnog, političkog života Bosne i Hercegovine, regije, Evrope i svijeta.

Oro Ibrišimović, predsjednik FK Željezničar, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, bivši fudbaleri Enver Hadžiabdić, Meša Baždarević, Faruk Hadžibegić, Nenad Bjeković, potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije, Yasuharu Sorimachi, tehnički direktor fudbalske reprezentacije Japana, ambasador Japana u BiH Makoto Ito, predsjednik Fudbalskog saveza BiH Vico Zeljković, predstavnik UEFA-e Zvonimir Boban, član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorili su na komemoraciji.

- Imam veliku tremu, ovo je moj prvi govor a moram ga reći čovjeku s kojim sam živio 40 godina. On je obilježio naše živote, karijere, Želju, grad, prostore. Bio je veliki trener, otac, učitelj. Znao je dati, pomoći, praviti prave fudbalere i dobre ljude. Znao je da pobjeđuje i gubi, ali uvijek sa dostojanstvom. Bio je ispred svog vremena - rekao je Mehmed Baždarević.

Nenad Bjeković poručio je da je Osim činio stvari koje će ostati zapisane za sva vremena.

- Sve će proći osim dobra koje si učinio. Gdje god si bio i radio ostavio si ogroman trag svojom harizmom, znanjem i energijom. Vještinom da stvaraš činio si stvari koje će ostati zapisane za sva vremena. Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala Bosni i Hercegovini koja te imala - rekao je nekadašnji Osimov saradnik, a sada potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije Nenad Bjeković.

{$galerijaFotografija}

Ivica Osim bio je iznimno ljudsko biće, poručio je Zvonimir Boban.

- Vjerujem da niko od nas nije siguran da li ćemo se sresti negdje gore. Svi imamo odgovornost, obavezu, da njegova poruka, njegov nauk žive i rade dalje. Osim je bio moj prvi trener u reprezentaciji Jugoslavije. Bio nam je šef. Nas mlade je njegova direktnost opuštala, davala snagu. Kao trener je tražio puno, pristup i poštovanje za tim, što je ponekad na našem Balkanu utopija. Svima je bilo isto. Sve tadašnje desetke, a bilo ih je puno briljantnih, učio je i naučio trčati, više i pametnije. Odredio je mnoge karijere na svjetskom nivou. Ta je filozofija napravila bolje ljude i veće profesionalce. Hvala mu na tome, to nema cijenu - poručio je, između ostalog, Boban.

VEZANI TEKST - U krcatoj sali porodica i brojni sportski velikani: Baždarević u suzama na Osimovoj komemoraciji

Saučešće porodici Osim, suprugi Asimi, kćerki Irmi, sinovima Amaru i Selmiru izrazili su Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Nikola Nikić, Safet Sušić, Dušan Bajević, Dragan Stojković Piksi, Fuad Muzurović, Predrag Pašić, Husref Musemić, Mehmed Janjoš, Blaž Slišković, Srećko Katanec, Zvonimir Boban i mnogi drugi koji su zauzeli svoje mjesto u krcatoj sali.

Pored navedenih sportskih velikana na komemoraciju je došao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, Bogić Bogićević, Saša Magazinović, Dino Merlin, Haris Džinović.

Delegaciju Fudbalskog saveza BiH predvodio je predsjednik Vico Zeljković, a naravno na posljednji oproštaj od Osima došli su i sadašnji bivši članovi Željinog menadžmenta, treneri, fudbaleri...

Ivica Osim bit će sahranjen danas u 14 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Komemoracija Ivici Osimu
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.