open-navfaktor-logo
search
Dodatne vještine
Održana vježba gorskih službi spašavanja u Blagaju
Završna demonstracija spasilačkih vještina upriličena je u petak na lokaciji Eko centra Blagaj, kao završni događaj četverodnevne obuke spasavalaca policijskih agencija, Civilne zaštite i gorskih službi spašavanja.
22.10.2021. u 16:19
get url
text
GSS, Blagaj

Ukupno 15 spasavalaca iz Bosne i Hercegovine dobili su spasilačku opremu vrijednosti oko 20.000 eura i stekli potrebne dodatne vještine spašavanja na nepristupačnim prostorima, a kao edukatori će stečene vještine prenijeti drugim spasiocima u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine apliciralo je za ovaj projekt koji finansira Evropska unija, a provode eksperti Republike Austrije i Republike Francuske, u cilju jačanja kapaciteta gorskih službi spašavanja i pripremljenosti za pronalazak i spašavanje ljudi na nepristupačnom terenu.

Ceremoniji su, uz polaznike obuke, prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i agencija u okviru Ministarstva, ambasadorica Francuske Chaterine Toudic, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije Stefano Ellero, predstavnici EUFOR-a, Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Republičke uprave civilne zaštite RS.

- EU pruža kontinuiranu podršku Bosni i Hercegovini kako bi njene službe što efikasnije odgovorile u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. EU je dodijelila više od 2,5 miliona eura za nabavku specijalizirane opreme za traganje i spašavanje i omogućila ciljane obuke za službe civilne zaštite širom BiH utemeljene na najboljoj evropskoj praksi. Naš cilj je poboljšati spremnost i odgovor BiH na prirodne nepogode i pomoći državi da se pridruži Europskom mehanizmu civilne zaštite - izjavio je šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Stefano Ellero.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.