open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Oglasili se iz Centralne banke BiH povodom formiranja predmeta u Tužilaštvu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv guvernera Centralne banke BiH Senada Softića. Tim povodom, oglasili su se i iz Centralne banke BiH navodeći da protiv Softića nije pokrenuta istraga, već je samo formiran predmet.
15.02.2023. u 11:36
get url
text
get url
text

- Bilo koji građanin BiH ima pravo podnijeti krivičnu prijavu u slučaju sumnje u počinjenje nekog krivičnog djela a na istražnim organima je obaveza da isto provjere. Međutim, elementarno nepoznavanje razlike između "provjeravanja navoda iz prijave" i donošenje "naredbe o provođenju istrage" dovodi u zabunu širu javnost u BiH, a ovim se dodatno pokušava izvršiti pritisak na rad ove institucije te nanijeti reputaciona šteta, prikazujući Centralnu banku kao instituciju koja ne poštuje zakone, što u potpunosti odbacujemo. Centralna banka BiH je jedna od institucija u ovoj zemlji koja svoj mandat izvršava odgovorno i profesionalno, u skladu s propisima, iako smo svjesni činjenice da je to mnogima u ovoj zemlji, nažalost, smetnja - navodi se u saopćenju.

Ističu da je netačna informacija da se protiv guvernera ili bilo kojeg službenika Centralne banke vodi istraga od Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH formiralo predmet nakon krivične prijave protiv guvernera Centralne banke BiH Senada Softića
 

- U vezi s konkretnim predmetima koji se spominju, istražni organi vrše provjere navoda iz krivične prijave, što ni u kom slučaju ne predstavlja pokretanje istrage i vođenje krivičnog postupka. Istraga i krivični postupak nisu pokrenuti protiv guvernera niti bilo kojeg drugog službenika u Centralnoj banci BiH. Centralna banka BiH u potpunosti i otvoreno stoji na raspolaganju istražnim organima pa tako i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, kojoj je prije nekoliko dana dostavila izuzetno obimnu dokumentaciju i informacije na okolnosti u vezi s predmetima interesovanja istražnih organa, a kojima se detaljno i potpuno transparentno opisuje način rada i donošenja odluka u ovoj instituciji - navode, te dodaju:

- U nekoliko navrata je ova institucija i u svojim prethodnim saopćenjima već ukazivala na činjenicu da se protiv odgovornih lica podnose neosnovane krivične prijave i u potpunosti smo svjesni namjere i pritiska koji se ovim putem želi postići. Međutim, pritiscima radi ostvarivanja lične koristi, prožetim političkim pritiscima i ostvarivanjem zacrtanih agendi, Centralna banka nije ni do sada podlegla, a odluke koje se donose uvijek će biti samo i isključivo u interesu Centralne banke Bosne i Hercegovine i u skladu s važećim zakonima - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.