open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Okončan sastanak u Sattlerovoj rezidenciji, učesnici bez izjava: Dodik rekao da se novinari zahvale EU
Okončan je sastanak koji su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik imali sa Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za proširenje, i Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH, u čijoj je rezidenciji i održan.
24.11.2021. u 22:02
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon drugog sastanka s Varhelyijem, Dodik opet po svom: Nastavljamo rad kad se povuče Inzkov zakon

Učesnici sastanka Dodik, Čović i Izetbegović nisu željeli dati izjavu po izlasku iz rezidencije.

Na pitanje zašto ne želi da daje izjave, Dodik je odgovorio "Zahvalite se Evropskoj uniji".

Sastanak je trajao nešto duže od dva sata. Nije zvanično rečeno koja je tačno tema sastanka, niti je poznato o čemu su razgovarali, ali je za pretpostaviti da su na stolu bile mnoge teme, prije svega blokada institucija Bosne i Hercegovine koju provode parlamentarne stranke iz bh. entiteta Republika Srpska. 

Dodik je, nakon drugog današnjeg sastanka sa evropskim komesarom, održanog prije susreta u rezidenciji Sattlera, najavio susret u Sarajevu sa Čovićem i Izetbegovićem. 

{$galerijaFotografija}

Tada je rekao da će nastaviti rad u institucijama Bosne i Hercegovine kada budu povučene dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Rekao je i da su "spremni raditi na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa".

- Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore. Autoput je najvažniji projekat, traži se da RS se zaduži da pravi autoput Šćepan Polje – Foča, primarno smo zainteresirani za korištenja sredstva EU ali možemo naći i alternativu. Rekonstrukcija pruge od Doboja do Šamca je treći projekat. Bez toga možemo živjeti. Bilo bi dobro da se ona napravi. Ali u svakom slučaju ne želim da oponiram nikome iz Evrope ali mislim da se ti projekti trebaju realizirati bez dodatnog političkog uslovljavanja. I da je to nešto što može da stvori osnovu za rješavanja i buduće političke procese u BiH - dodao je Dodik.

Večera, Rezidencija ambasadora EU, 24.11.2021.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.