Petak, 07.08.2020.

Hrvatska

Olujno nevrijeme poharalo Dalmaciju

FOTO: AA

Poplavljeni su gradovi na obali od Dubrovnika do Rijeke, jako jugo i kiša izazvali su materijalne štete na objektima duž obale

Olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim jugom pogodilo je većinu priobalnih gradova u Hrvatskoj, od južnog dijela Jadrana, na kojem je more nošeno jugom poplavilo Dioklecijanove podrume u Splitu, do Rijeke, gdje se more izlilo na tržnicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) bilježi stanje na terenu s nevremenom koje je započelo nanositi prve štete jučer, 12. novembra oko 11.30 na južnom dijelu Hrvatske odakle su se kiša i jako jugo tokom dana pomicali prema sjeveru Hrvatske, prema Istri. Nema dojava o povrijeđenim osobama, a materijalne štete još nisu utvrđene, izvijestio je MUP RH.

Iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palate, zaštićenog spomenika u Splitu, cijelu noć su pumpe crpile vodu, a vatrogasci su se u ranim jutarnjim satima pridružili u ispumpavanju službama održavanja. Jako jugo koje je u okolici Dubrovnika puhalo preko 140 km/h izazvalo je izlijevanje mora na obale velikog broja priobalnih gradova na Jadranu, sve do Istre.

Jako nevrijeme zabilježeno je u Trogiru i Kaštelama. Nevrijeme koje traje jučer od 11.30 sati, izvijestio je MUP RH, izazvalo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Zaprimljene su dojave o odronima na saobraćajnice, rušenju stabala i grana te stubova javne rasvjete i saobraćajne signalizacije. Primljeno je i nekoliko dojava o oštećenjima na stambenim zgradama i drugim objektima.

Tako su poplave nastale od jake kiše i plime koju je izazvalo olujno jugo zabilježene u Rijeci, na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora.  Nevrijeme je napravilo štetu i u Šibeniku, Zadru, Splitu, Omišu te u drugim mjestima na obali i otocima. Poplavljeni su brojni objekti uz obalu, stradali su ili su oštećeni brodovi i čamci vezani na pristaništima. Porušeni su telefonski stubovi, stubovi električne mreže te stabla i grane u više naselja zbog velikog nivoa plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu.

Prognostičari najavljuju kako će se vrijeme smiriti tokom dana, ali kiša koja pada i na kontinentalnom dijelu Hrvatske ponovno praćena vjetrom, pojačat će se početkom vikenda.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh