open-navfaktor-logo
search
Krijumčarenje oružja
Omiš: Poštom slali pištolje kao da su igračke, zaplijenjen cijeli arsenal naoružanja
Muškarac (42) je na internetu dogovarao nabavu i isporuku pištolja i dijelova. Naručene pošiljke su lažno deklarirane kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke te su poštom stizale na njegovu adresu
22.11.2018. u 16:30
get url
text
Omiš-oružje-slanje poštom
Omiš-oružje-slanje poštom

Splitski PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om u velikoj je akciji razbio lanac krijumčara oružjem.  Četvericu muškarca iz Hrvatske te jednog s dvojnim državljanstvom Hrvatske i Holandije, sumnjiče da su se udružili kako bi izradili i nabavili oružja i eksplozive.  Sumnjiče ih da su se od početka ove godine pa do 21. novembra povezali u zločinačko udruženje kako bi kupovali oružje i dijelove oružja iz SAD-a. Zatim su ga ilegalno prodavali po Hrvatskoj.

Prvoosumnjičeni muškarac (42) je na internetu dogovarao nabavku i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje. Naručene pošiljke su lažno deklarirane kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke, a potom su poštom stizale na njegovu adresu, kao i na lažno ime na adresi njegovog radnog mjesta u Omišu. 

Kad su paketi poslani, on je obavještavao drugog muškarca (58), inače otpremnika na poslovima carinjenja u pošti, koji je omogućio da paketi izbjegnu carinsku kontrolu.   Nakon što bi preuzeo pošiljke, prvoosumnjičeni je o tome obavještavao trećeg muškarca (63), koji je sastavljao pištolje. Zatim su njih dvojica oružje prodavali dvojici mlađih muškaraca, koji su ih dalje prodavali na crnom tržištu.

Policija je osumnjičenima pretresla stanove i vozila i pronašla veliku količinu oružja i municije. Muškarac koji je sastavljao oružje nalazi se u istražnom zatvoru još od oktobra, kada je uhapšen nakon što su u njegovom domu pronašli ogromne količine oružja. Imao je 45 pištolja i revolvera,  28 pušaka, dva mitraljeza, pet automatskih i jednu poluautomatsku pušku, 11 prigušivača, 162 komada različitih dijelova oružja, 18.199 komada puščane i pištoljske municije različitih kalibara i marki, 1017 inicijalnih kapisli, oko pet kilograma baruta te veća količinu gotovine.

Još trojica osumnjičenih predana su pritvorskom nadzorniku, dok je jedan muškarac (31) trenutno nedostupan. Sve su ih krivično prijavili. U MUP-u naglašavaju kako su u istrazi kvalitetno surađivali sa službama u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i s hrvatskom Carinskom upravom i Hrvatskom poštom u koordinaciji s USKOK-om.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.