open-navfaktor-logo
search
Apsurdi
Ona nije iz rizične grupe: Bošnjakinja udata za Hrvata koji ima putovnicu može na more!?
Ja mogu na more u Hrvatsku bez testa na koronu i bez samoizolacije, ali samo zato što mi muž ima i hrvatsku putovnicu.
14.07.2020. u 09:40
get url
text

Nećemo ići iz protesta, zbog naših kolega i sugrađana koji hrvatsku putovnicu nemaju. Ako moj susjed ili kolega Bošnjak može ući samo s testom ili samoizolacijom, ne idemo ni mi. Čujem da će biti još onih iz Sarajeva koji će bojkotirati odlazak na Jadran.

Ogorčena sagovornica portala 24sata.hr je Bošnjakinja, koja bi, da nema supruga Hrvata, na Jadran mogla samo uz uvjet da na granici predoči potvrdu o plaćenom odmoru i negativan nalaz korona testa koji nije stariji od 48 sati. Bez nalaza bi morala u dvosedmični karantin. Svi državljani EU-a i članovi njihove porodice ne moraju imati te potvrde i testove, odnosno ulaze u Hrvatsku kao i prije pojave korone, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Turistkinja iz Srbije kaže kako su na granici od nje tražili potvrdu da je platila ukupan iznos smještaja na Jadranu, što nije obaveza.

- Platili smo rezervaciju, kako smo prije pročitali da trebamo. Bila je noć kad smo došli na granicu, i onda sam morala domaćicu na moru zamoliti da mi u mailu napiše da smo sve platili - priča Beograđanka.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici kažu da nije potrebno uplatiti cijeli smještaj nego samo rezervaciju i za to imati potvrdu. Dakle, 20-30 posto iznosa, ovisi koliko domaćin traži. A ako se putovanje otkaže zbog drugih zahtjeva na granici, ovisi o domaćinu hoće li, i koliko, iznosa rezervacije nesuđenom gostu vratiti.

U slučaju hrvatsko-bošnjačkog para, novinari 24sata.hr pitali su MUP, da li s njima mogu doći i djeca koja su prijavljena na istoj adresi, neovisno o tome jesu li biološka djeca državljana EU-a. Jako je dugačak popis pravila koja treba proučiti prije dolaska. Na granici je potrebno dokazati srodstvo s EU članom porodice, primjerice pokazati vjenčani ili rodni list, kako bi se izbjegla potvrda o smještaju ili test na koronu.

Bez toga mogu ući i oni koji u Hrvatskoj imaju dugotrajno boravište. Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi porodice EU državljana, moraju imati potvrdu i za svaki neturistički razlog zbog kojeg dolaze i moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, odnosno na sedam dana uz negativan test napravljen u Republici Hrvatskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.