open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Općina ruši objekte iza pijace Markale, vlasnici tvrde da su za to slučajno saznali
Prošle sedmice smo vidjeli neke ljude kako slikaju radnje i pitali smo ih šta se dešava, a oni su kazali kako će se ovo sve rušiti, rekao je jedan od vlasnika objekata
02.11.2019. u 19:22
get url
text

Deset objekata u ulici Dženetića čikma u Sarajevu, koji se nalaze iza pijace Markale, uskoro će biti srušeni jer se, kako nam je pojašnjeno iz Općine Stari Grad, radi o kioscima koji su svojevremeno izgrađeni kao objekti privremenog karaktera.

- Urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad po službenoj dužnosti je izvršio inspekcijski pregled u ulici Dženetića čikma bb, gdje je konstatovao da su izvedeni građevinski radovi izgradnje deset objekata privremenog karaktera. Investitoru je naređeno da objekte poruši s obzirom na to da je predočio urbanističku saglasnost i odobrenje za postavljanje deset kioska privremene namjene na period od jedne godine, izdato 1998. godine – naveli su iz Općine.

Investitor je, kako su kazali, povrijedio odredbe Zakona o prostornom uređenju, te je na osnovu Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo doneseno rješenje kojim mu se naređuje rušenje u roku od deset dana od prijema rješenja.

- Rješenje o rušenju investitoru je otpremljeno 28. oktobra 2019. godine - dodali su.

Tim povodom obišli smo vlasnike i zakupce objekata u Dženetića čikmi, koji su, kako su nam kazali, šokirani odlukom da će se njihove radnje rušiti. Sa novinarima su razgovarali pod uvjetom da im se u medijima ne objavljuju imena.

- Kiosci su bili projekat Islamske zajednice, a kada su izgrađeni, mi smo ih platili i jedno vrijeme smo plaćali i kiriju za korištenje zemljišta. Znali smo da su oni privremeno tu, ali to "privremeno" za neke traje 20 i više godina, a mnogi su u ovo sve uložili. Nama niko nije rekao da se ovo planira rušiti i sasvim smo slučajno za to saznali. Prošle sedmice smo vidjeli neke ljude kako slikaju radnje i pitali smo ih šta se dešava, a oni su kazali kako će se ovo sve rušiti – rekao nam je jedan od vlasnika radnji.

{$galerijaFotografija}

Kasnije su, kako nam je ispričao, tražili sastanak sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, koji ih je primio, i tom prilikom im potvrdio da će se rušiti objekti.

- Međutim, mi ništa "crno na bijelo" nismo dobili, niti znamo šta će sada biti s nama. Bila je i priča da ćemo dobiti neke kvadrate u tom objektu koji će se graditi na ovom mjestu, ali mi za to nemamo nikakve garancije – kazao je drugi.

Prema onome što su oni nezvanično saznali, na mjestu gdje se trenutno nalaze radnje, navodno će biti izgrađen stambeno-poslovni objekat.

U međuvremenu su, kako su rekli, angažovali i advokata Zlatka Petrovića, a koji će ishod cijele situacije biti, ne znaju.

- Radim na analizi predmeta i tome da se sve riješi korektno i mirnim putem. Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje na obostrano zadovoljstvo - kazao nam je Petrović.

Ono što je neminovno jeste da će radnje biti srušene, a kada će se to desiti, vlasnike objekata, kako tvrde, niko nije upoznao.

Iz Općine su nam dodatno pojasnili kako je investitor privremenih kioska bio Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, a da je zemljište na kojem se oni nalaze u vlasništvu Općine Stari Grad. 

- O daljnjim planovima Općine Stari Grad za ovu lokaciju, javnost će biti blagovremeno obaviještena nakon što budu provedene sve neophodne procedure - naglasili su.

Markale 31.10.2019
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.