open-navfaktor-logo
search
Boračka udruženja
Optužnice za Dobrovoljačku: Ono što Beograd nije uspio u Hagu, Londonu i Beču, uspio je u Sarajevu
Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje veterana specijalne policije Lasta na današnjoj konferenciji za medije povodom ponovnog podizanja optužnice za događanja u Dobrovoljačkoj ulici iznijelo je jasne zahtjeve koji se odnose na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te najavili analizu predmeta Tužilaštva, kao i Suda Bosne i Hercegovine.
05.05.2022. u 12:02
get url
text

Jedanaest udruženja branitelja dalo je svoju podršku ovim zahtjevima i jedinstvenom stavu u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka", a to su, pored Udruženja generala Bosne i Hercegovine i Udruženja veterana specijalne policije Lasta i Prva brigada policije Stari Grad, Udruženje policije 91-95, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja zlatni ljiljan i zlatna policijska značka KS, Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka FBiH, Koordinacija temeljnih boračkih udruženja FBiH, Savez brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, Savez brigadnih udruženja Petog korpusa Armije RBiH, Specijalna jedinica MUP-a RBiH i Odred policije Bosna.

Organizatori su naglasili kako već godinama prate izvještaje raznih međunarodnih organizacija, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, zatim izvještaje OHR-a, EU-a, OESCE-a, ali i međunarodnih eksperata koji su pišući o procesuiranju ratnih zločina ukazivali na određene probleme, pa čak i političke pritiske na pravosuđe.

Novinarka Dženana Karup-Druško koja se godinama bavila ratnim zločinima, a koja je bila moderatorica današnje konferencije, podsjetila je kako je u predmetu Dobrovoljačka svojevremeno odlučivao Haški tribunal, a koji je na osnovu dokaza koji su dostavljeni donio odluku da nema dokaza za podizanje optužnice.

Ona je zatim pročitala stav iz 2003. godine Janet Manuell i Aleksandar Kontić koji su radili na pregledu predmeta u jedinici Pravila puta Rimskog Sporazuma u Haškom tribunalu, a nakon što su pregledali sve dokaze.

- Beograd osjeća da je pod pritiskom da nekoga krivično goni s obzirom na to da od početka provodi antimuslimansko-hrvatsku i antiUN propagandu, mada zna da je general Kukanjac (Milutin Kukanjac, general i bivši komandant 2. armijske oblasti JNA, op. a.), odnsosno, JNA ona koja treba snositi najveći dio krivice.

VEZANI TEKST - Kukanjac: Oni izmišljaju, u Dobrovoljačkoj je poginulo šest ljudi iz JNA

Oni su zaključili, podsjetila je moderatorica, kako prema međunarodnim standardima ne postoji osnovana sumnja protiv Alije Izetbegovića, Ejuba Ganića i drugih.

U svom dopisu tadašnjoj glavnoj tužiteljici Carli del Ponte predložili su da povuče nekoliko poteza kako bi se preduprijedili politički napadi iz Beograda i Banje Luke nakon što ih zvanično obavijeste da su negativno ocjenili te dostavljene dokaze iz Beograda, podsjetili su.

O ovoj odluci su obaviještene i institucije Republike Srpske, a kompletan dosije, sa svim dokazima, mišljenjima i analizama dostavljen je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

- Nakon toliko godina mi svjedočimo danas, nažalost, da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu. Iako nakon negativnog stava Haškog tribunala, Srbija je, podsjetit ću, kroz mehanizam potjernica zloupotrijebila svoje članstvo u Interpolu te izdala potjernice za našim državljanima – rekla je Karup – Druško.

Tako je Ejub Ganić uhapšen u Londonu, ali i Jovan Divjak u Beču. No dokazano je da odgovornosti nema te su oni oslobođeni.

{$galerijaFotografija}

Moderatorica je naglasila kako je Dobrovoljačka ulica od početka politički predmet, iza kojeg, navela je, stoji Beograd, a što je i potvrđeno Haškim stavovima.

- Dobrovoljačka ulica je njima potrebna da bi "dokazali" da su sve strane u ratu u BiH bile iste i da je bio građanski rat. Niti su sve strane bile iste, niti je bio građanski rat, i to je decidno utvrđeno u presudama Haškog tribunala – zaključila je moderatorica.

Zatim je pročitana i analiza za norveški Helsinški institut nakon zaključenja mandata Haškog tribunala:

- Tribunal je vršeći svoju funkciju odgovorio na pitanje "Zašto je bio rat u Jugoslaviji i kakav je to bio rat". Bio je to prema nalazima tribunala međunarodni oružani sukob, ekspanzionistički rat za za teritorije, prvo Srbije protiv Hrvatske, a potom Srbije i Hrvatske protiv Bosne i Hercegovine. Srbija Slobodana Miloševića i Hrvatska Franje Tuđmana namjeravali su da stvore velike i etnički što čistije države. Rat je prema presudama bio rasprostranjeni i sistematski diskriminatorni napad na civilno stanovništvo. Etničko čišćenje je bio cilj, a ne posljedica rata, kako su tvrdile redom sve odbrane. Cilj vlasti Bosne i Hercegovine, napadnute sa dvije strane, bio je odbrana i oslobađanje cjelokupne teritorije.

Zbog svega ovoga što se dešava u narednom periodu najavili su kako će napraviti analizu predmeta Tužilaštva i Suda BiH, a ko će, kako navode, uporediti sa činjenicama i presudama Haškog tribunala kako bi vidjeli šta je utvrđeno.

Neka od pitanja su: Da li su ikad otvorili istragu ili se utvrđivalo o genocidu u Prijedoru? Da li su ikada otvorili ijednu istragu kojom se dokazivala agresija na BiH...

Uz analizu, dodaju, radit će i na dokumentiranju ratnih zločina kad "već neće tužioci Bosne i Hercegovine, mi ćemo im dostaviti dokaze i zahtijevati da se pokrenu istrage".

S tim u vezi istakli su danas na konferenciji da je sramota Tužilaštva BiH da "ono što Beograd nije uspio u Hagu, Londonu i Beču, uspio je u Sarajevu".

General Nedžad Ajnadžić obratio se prisutnima te istakao da "matrica na kojoj govorimo jeste da je nama, patriotima, istina vrhovni prioritet i cilj broj jedan na listi vrijednosti".

- Naši stavovi se baziraju na zakonima i sugestijama pravnih eksperata, međunarodnom pravu i stavovima međunarodnih institucija. Danas želimo upozoriti i pozvati VSTV, Ustavni sud, ali i Međunarodne organizacije da razmotre i uvaže stavove Haškog tribunala o Dobrovoljačkoj - kazao je Ajnadžić i dodao:

- Imamo razloga da sumnjamo da postoji politički utjecaj jer je istraga obustavljena 2012. godine, i da je Tužilaštvo zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da se ponovo otvori slučaj o Dobrovoljačkoj. Iznimno je važno da iskažemo stavove i insistiramo prije reakcije Suda BiH o postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice.

Ajnadžić je također zapitao "koji su to novi dokazi koji su se pojavili nakon 30 godina".

Semir Islambašić obratio se u ime Udruženja veterana specijalne policije Lasta, te iznio jasne zahtjeve boračkih udruženja.

- Tražimo da se uspostavi monitoring od VSTV-a i međunarodnih organizacija u pogledau sabotaže i blokade istraga za opsadu Sarajeva od Tužilaštva BiH. Ukoliko se do kraja godine ne podignu optužnice za opsadu Sarajeva, tražit ćemo odgovornost rukovodećih tužilaca i svih nadležnih tužilaca uključenih u progon ratnih zločinaca, uključujući i krivičnu odgovornost.

Tražimo da Tužilaštvo BiH hitno, shodno odluci Vijeća ministara BiH i revidiranoj strategiji, stavi u prioritet 300 predmeta A kategorije dostavljenih od Haškog suda, među kojima su i deseci saglasnosti koje se odnose na opsadu Sarajeva. Također, pozdravljamo prvostepenu oslobađajuću presudu Draganu Vikiću i drugima koja dokazuje da Tužilaštvo BiH nije imalo dokaza, to je i dokaz da se resursi Tužilaštva upotrebljavaju po političkim kriterijima - kazao je Islambašić.

Press generala i veterana, Lasta, 05.05.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.