open-navfaktor-logo
search
Prvi put izveden 2003.
Oratorij "Srebrenički inferno", djelo koje prikazuje stradanja žrtava genocida
Godišnjica obilježavanja sjećanja na žrtve genocida počinjenog 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici prilika je da se prisjetimo i umjetnika bh. porijekla Đele Jusića koji je uradio muziku za taj možda jedan od najtužnijih simboličnih spomenika tim žrtvama.
11.07.2022. u 18:37
get url
text

"Srebrenički inferno" prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan genocida i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava u Potočarima. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić.

U razgovoru za Fenu Đelo Jusić prisjetio se, u julu 2017. godine, perioda kad je stvarao to djelo.

- 'Vidio' sam sav taj jad i tugu, te majke. Dok sam pisao 'Srebrenički inferno', oplakao sam cijelu Srebrenicu. Morao sam se dobro koncentrirati, da bi to djelo uspjelo - naglasio je tada.

Jusić se tada prisjetio i toga da je muziku za "Srebrenički inferno" napisao na ubjeđivanje prijatelja Sarajlija, koji su mu kazali "u tebi je bosanska krv, ti to jedini možeš napisati". I uistinu, kazao je tada, probudio se u njemu njegov babo koji je iz Prozora i majka koja je iz Blagaja.

VEZANI TEKST - Poslušajte "Srebrenički inferno" koji su prvi put izvela djeca Srebrenice

Kompozitora, gitaristu, aranžera i dirigenta Đelu Jusića (1939. - 2019.) decenijama ubrajaju među najznačajnije ličnosti muzičke i umjetničke scene na ovim prostorima, a za poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu najznačajniji je njegov uradak oratorij "Srebrenički inferno", djelo koje prikazuje stradanja žrtava genocida.

"Srebrenički inferno" godinama je jedan od sadržaja na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica 1995." Ove godine to djelo prvi put su, uz saglasnost autora, izvela djeca Srebrenice. Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište u Sarajevu i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine tako su realizirali ideju staru nekoliko godina koju su prethodno prihvatili i podržali članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.