open-navfaktor-logo
search
Ministar apeluje
Petarde nisu igračke: Zabranjena upotreba pirotehnike, evo kolike su kazne
Pirotehnička sredstva nisu igračke, poručio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo apelirajući na građane da ih ne koriste.
20.12.2021. u 18:35
get url
text

- Idu nam praznici, dragi građani budimo sretni i veseli, ali i radujmo se bez petardi. To nisu igračke, vodimo računa da petarde mogu ozbiljni povrijediti nekoga, izazvati traume kod naših osjetljivih kategorija stanovništva, te ljubimaca. Budimo odgovorni i svjesni da neovlašteno korištenje pirotehničkih sredstava podliježe sankcijama – naveo je Katica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS navode da se s obzirom na predstojeće praznike očekuje prodaja i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, ali podsjećaju da se njihovom upotrebom naručavaju javni red i mir, uznemiravaju građani, a da su moguće i povrede, naročito kod osoba mlađe životne dobi.

- Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo. U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce istih u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM – navode iz MUP-a KS.

- Apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te da bi spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom da se spriječi da ih upotrebljavaju djeca i maloljetnici – zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.