open-navfaktor-logo
search
Donio odluku
Pivić: U Schmidtovim dopunama Krivičnog zakona nema ništa novo, složen proces dokazivanja podmićivanja
Dopunama Krivičnog zakona koje se odnose na podmićivanje na izborima, a koje je nametnuo visoki predstavnik, nije predviđeno ništa novo što već nije bilo obuhvaćeno krivičnim djelima predviđenim tim zakonom, stava je Nezir Pivić, pravnik i zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.
28.04.2023. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Podmićivanje na izborima kažnjavat će se zatvorom, evo šta još čeka one koji se budu bavili političkom trgovinom

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt u četvrtak je donio odluku o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, Krivičnog zakona Federacije BiH i Krivičnog zakona Republike Srpske koji se odnose na krivično djelo podmićivanja na izborima.

Predviđena je kazna zatvora i novčana kazna, kao i mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti, te oduzimanje stečene koristi.

Postavlja se pitanje kako primijeniti nametnute dopune Krivičnog zakona, kako utvrditi podmićivanje i šta tačno znače dopune zakona.

- Opis je složen i samim tim je proces dokazivanja složen s aspekta ispunjenja bića tog krivičnog djela. U dopunama Krivičnog zakona nema ništa novo – rekao je Pivić.

Odgovorio je da je teško dokazati podmićivanje i da je to jedno od najtežih krivičnih djela s aspekta dokazivanja.

Osvrćući se na aktuelnu političku situaciju u FBiH i formiranje vlasti, Pivić je ocijenio da Tužilaštvo treba sada provjeriti kako se došlo do nove većine u Parlamentu FBiH i da li to potpada pod krivično djelo o kojem je odluku donio Schmidt, te da li je realno da se za jednu ruku da jedno ministarstvo.

Schmidt je, naime, istovremeno s dopunama Krivičnog zakona donio odluku kojom deblokira imenovanje Vlade FBiH.

Prije Schmidtove odluke u javnosti je, a nakon niza razgovora stranaka s međunarodnim zvaničnicima, procurila izmijenjena odluka Lidije Bradare, predsjednice FBiH, o imenovanju Vlade, koju je podržao Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH. Po izmijenjenoj odluci, iz sastava nove vlade izbačeni su NES i Stranka za BiH, a ubačen je HDZ 1990 i Ramo Isak, koji je istupio iz NES-a i čiji je sin Arnel Isak zastupnik u Parlamentu FBiH, koji je također istupio iz NES-a.

Svojom odlukom Schmidt je praktično imenovao novu federalnu vladu, ignorirajući pri tome potpis drugog potpredsjednika FBiH Refika Lende. Obavezao je Zastupnički dom Parlamenta FBiH da održi sjednicu na čijem je dnevnom redu potvrđivanje Vlade za šta treba većina glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.