open-navfaktor-logo
search
Nivo vodotoka
Plavni val došao do rijeke Save, ne očekuje se da će prijeći kritičnu tačku
Padavine koje su pale u proteklom periodu i koje se prognoziraju u naredna 24 sata uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.
06.11.2021. u 15:53
get url
text

- Na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno se bilježi povećanje vodostaja jedino na donjem toku rijeka Bosne, Usore i Spreče, nizvodno od akumulacije Modrac. Na ostalim vodotocima vodostaji su u stagnaciji - kaže se u saopćenju Agencija za vodno područje rijeke Save.

S obzirom da se na osnovu meteoroloških prognoza u toku dana ne očekuju značajnije padavine, nisu prognozirana veća izlijevanja rijeka iz korita, dodaje se u izvjetaju.

- Na hidrološkim stanicama (HS) Maglaj, Žepče i Ilidža na kojima je ranije dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, počelo je da se bilježi blago opadanje. Na HS Maglaj je zabilježen maksimalni nivo od 515 cm u 10 sati, a u 15 sati je iznosio 511 cenitmetara (opao za 4 cm). Na HS Žepče je zabilježen maksimalni nivo od 356 centimetara u 6 sati, a u 15 sati je iznosio 353 centimetra (opao za 3 cm). Na HS Ilidža je zabilježen maksimalni nivo od 223 cm jučer u 9 sati, a danas u 15 sati je iznosio 165 centimetara (opao za 58 cm). Na HS Šamac na Bosni koja se nalazi na ušću u Savu, bilježio se nagli porast vodostaja cca 15 cm/sat i isti je već u 15 sati iznosio 424 cm, što govori da je plavni val već došao do rijeke Save - navode iz Agencije.

Što se tiče HS Grebnice na rijeci Savi, dodaju, koja se nalazi nizvodno od ušća Bosne, također se bilježi blaži porast vodostaja od cca 10 cm/sat i u 15 sati je iznosio 217 centimetara, ali je još uvijek cca 650 cm ispod kote pri kojoj se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava za Poplavno područje Srednja Posavina, te prema trenutnim prognozama neće doći do tog nivoa.

- Također na HS Svilaj na rijeci Savi koja se nalazi uzvodno od ušća Bosne, se bilježi blaži porast vodostaja od cca 2 cm/sat i isti je u 15 sati iznosio -33 cm, što je daleko ispod kote (koja iznosi 450 cm) pri kojoj se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava za Poplavno područje Odžačka Posavina, te prema trenutnim prognozama neće doći do tog nivoa - kažu iz Agencije.

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH očekuje se u noći sa 06. na 07. novembar.

- Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez - zaključeno je u saopćenju Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.