open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković: Hrvatska za sada ne odustaje od cijepljenja AstraZenecom
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da bi Hrvatska do 1. maja trebala imati oko milion doza cjepiva protiv koronavirusa što je nešto sporije od očekivanja, a dodao je i da Hrvatska za sada ne prekida cijepljenje AstraZenecom.
13.03.2021. u 10:04
get url
text

"Vlada RH do sada je naručila 6,8 miliona doza cjepiva protiv koronavirusa a do sada je došlo njih oko 430.000. Do 1. maja trebalo bi biti oko milion doza cjepiva u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja", kazao je Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

Smatra i da problemi nastaju u ogromnim narudžbama koje su došle prema farmaceutskim kompanijama, ne samo iz članica EU već i iz drugih zemalja diljem svijeta, prenijela je Hina.

"Nakon što su u rekordno brzom roku Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca i Johnson&Johnson uspjeli otkriti cjepivo, to cjepivo je odobreno i počelo se proizvoditi, proizvodni kapaciteti ovoliko velikih količina nisu toliko veliki da bi dinamika isporuke bila brza onako kako bismo mi svi to htjeli", kazao je.

Poručio je i da je u Bruxellesu iskazao snažan interes Hrvatske da se ta dinamika ubrza jer je Hrvatska turistička zemlja i zemlja koja želi ući u turističku sezonu sa što više procijepljenih hrvatskih građana, potom i osigurati mehanizme na razini EU da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran.

Najavio je i da će Evropska komisija izaći sljedeće sedmice s prijedlogom potvrde za tri kategorije građana - oni koji su ili cijepljeni, ili imaju negativni test, ili su preboljeli covid.

Plenković je komentirao i privremeno odustajanje nekih zemalja od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom nakon što su se pojavile informacije o smrtnim slučajevima nakon primanja tog cjepiva kao i činjenicu da je u Hrvatskoj nakon cijepljenja tim cjepivom umrla 91-godišnjakinja.

Rekao je da je, kada je vidio tu vijest, odmah kontaktirao ministra zdravstva Vili Beroša koji je bio u kontaktu s direktorom HALMED-a (Hrvatska agencija za lijekove).

Naveo je da se, po podacima koje trenutno oni imaju, ne vidi nikakva uzročno-posljedična veza između smrti te 91-godišnjakinje i primanja cjepiva. Dodao je kako se taj slučaj još uvijek ispituju te će se kosultovati i s Evropskom agencijom za lijekove (EMA).

Hrvatski premijer poručio je da se u ovom trenutku neće privremeno obustaviti cijepljenje AstraZenecom istaknuvši kako su to odluke koje mora donijeti struka.

Plenković je rekao i kako nije tačan podatak da se 30 posto građana zbog straha više ne želi cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

"Koliko sam shvatio od direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo to nije tačno", ustvrdio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.