open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Plenković iskoristio božićni prijem da pošalje poruku: Hrvatska je bila žrtva Miloševićevog režima
Tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića, "Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!", na kojem su sudjelovali hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i brojni drugi visoki uglednici iz političkog i javnog života održan je u Zagrebu.
06.01.2023. u 16:11
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom je obraćanju čestitao pravoslavni Badnjak ocijenivši atmosferu dobrom, uz potrebu izgradnje dodatne tolerancije i jednakosti u hrvatskom društvu te generacijskog doprinosa pomirbi. Podsjetio je na težak prethodni period "u kojem je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima".

- Ta činjenica živi s nama, živi s porodicama nestalih i poginulih, vojnicima, braniteljima i civilima. To nasljeđe je teško i realno opterećuje odnose Hrvatske i Srbije. Jedna je činjenica s kojom moramo svi zajednički upravljati na način da unapređujemo naše odnose, a da se oni temelje na istini i stvarnim koracima isprika i pomirbe. Bitno je da razumijemo te činjenice i ne ignoriramo nešto što je među nama - kazao je Plenković.

Procesuiranje ratnih zločina

Dodao je kako će njegova Vlada činiti sve na pronalasku nestalih i procesuiranju ratnih zločina koji ne zastarijevaju, ali i na izgradnji mostova saradnje, unatoč političkoj šteti koju kao političar mora podnijeti, rekao je. Plenković je upozorio na aktuelnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu te naveo kako je Hrvatska, stavši na stranu Ukrajine, odabrala pravu stranu povijesti.

Pozdravio je činjenicu da je hrvatska manjina u Srbiji dobila novi status imenovanjem Tomislava Žigmanova na mjesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije.

FOTO: AA

Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Vlade Republike Srbije, poručio je kako Hrvatska i Srbija moraju pronaći zajedničke interese koji su u službi oba naroda. Poručio je kako simbolika Božića i kod Hrvata i kod Srba, iako se slave na različite datume, podsjeća na mir, toleranciju i solidarnost.

- Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije su u interesu naša dva naroda, ali i čitavog regiona. Dijalog je jedini put za razrješenje otvorenih pitanja koja nas i dalje, nažalost, opterećuju - poručio je Dačić i dodao kako je odnose Zagreba i Beograda potrebno redefinirati kroz razgovor.

Ocijenio je kako neka otvorena pitanja između dvije države ne mogu biti riješena u kratkom periodu, no kako je preduvjet za to normalizacija generalnog političkog narativa bez skrivenih agendi. Dačić je uputio iskrene čestitke Hrvatskoj na uspješnoj integraciji u europodručje i Schengen, dodavši kako je uspjeh susjeda zajednički uspjeh. Poručio je kako je potrebno suzbiti govor mržnje i etnički motivirane napade u obje zemlje.

- Želim da se umjesto takmičenja u mržnji, takmičimo u izgradnji mira i dobrih odnosa, odnosno da smo spremni sva otvorena pitanja rješavati dijalogom u interesu naših građana. Ljubav je prolazna kategorija kao i mržnja, a narod je ono što ostaje. Pokušajmo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto. Obično se Božić i Badnji dan provode u društvu najmilijih. Ne vjerujem da smo mi najmiliji jedni drugima, ali tu smo gdje smo i moramo živjeti zajedno, a red je da živimo u miru - zaključio je Dačić.

Božićno okupljanje Srba

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac podsjetio je kako je Božićno okupljanje Srba i njihovih prijatelja u Zagrebu, koje je započelo prije 30 godina, do danas ostalo prožeto mirovnim, antiratnim duhom. Ocijenio je kako danas predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije "crtaju zlatni most između dvije države i dva naroda". Poručio je kako je u obje države potrebno utišati glasove mržnje i slavljenje ratnih zločinaca.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u svom obraćanju kako je čovjeku potrebno uspostaviti bliski odnos s Bogom kako bi mogao širiti univerzalno dobro. Prijem je završio tradicionalnim lomljenjem česnice koju je prethodno blagoslovio patrijarh srpski Porfirije.

Nakon završetka prijema, sastanak su održali srbijanski i hrvatski ministri vanjskih poslova Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman.

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića sudjelovali su Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srbijanskoj Vladi, potpredsjednica Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.