Nakon napada na zgradu Hrvatske vlade kalašnjikovom, pri čemu je ranjen policajac koji je osiguravao ulaz u zgradu Vlade i nakon samoubistva počinitelja, policija i državno tužilaštvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina, kazao je hrvatski premijer Plenković.

- Ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji, po informacijama kojima za sada raspolažemo, ima elemente terorističkog akta - kazao je Plenković.

Napad na Markovom trgu na kojem su zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, izveo je 22-godišnjak u ponedjeljak, koji je hicima iz vatrenog oružja ranio policajca koji je osiguravao zgradu Vlade. Počinitelj je nedugo nakon napada izvršio samoubistvo. 

- Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj bolnici, njegovo stanje je dobro i on se oporavlja - kazao je Plenković, koji je jučer u pratnji ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i direktora policije Nikole Miline posjetio ranjenog policajca.

Od ponedjeljka su pojačane mjere sigurnosti na Markovom trgu, koje su privremenog karaktera, a svi daljnji modaliteti zaštite mijenjat će se sa sigurnosnim procjenama, najavio je premijer Hrvatske.

- Pri provođenju tih mjera vodit ćemo se dosadašnjom tradicijom, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas, ali i hrvatskih institucija, ali vodit ćemo računa i o sigurnosti - poručio je.

Nova organizacija neće utjecati na predstavnike medija da i dalje izvještavaju o svim aktivnostima i radu Vlade te da imaju pristup pojedinim članovima Hrvatske vlade, dodao je Plenković.