open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Kninu
Plenković: Nećemo nikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost "Oluje"
Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjicu oslobodilačke akcije "Oluje", uz učešće najviših predstavnika državnog i vojnog vrha te braniteljska udruženja.
05.08.2021. u 12:00
get url
text

Centralna svečanost održava se u Kninu, a započela je zvonjavom crkvenih zvona sa kninskih crkava kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Grad Knin 1995. godine.

Program je nastavljen na Kninskoj tvrđavi uz podizanje zastave Republike Hrvatske, minutu šutnje, čitanje povjesnice VRO Oluja, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika i ispaljivanje 26 počasnih plotuna te uz prelet borbenog aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Program je koncipiran u saradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, zbog čega je broj zvanica ograničen i određena je fizička distanca. Dio svečanosti odvija se i na stadionu NK Dinara uz najviše hiljadu zvanica i građana, nakon što je zbog epidemioloških mjera premještena s glavnog gradskog trga.

Među prisutnima na svečanosti su i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, te mnogi drugi zvaničnici, koji su zajedno s građanima pratili podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

Plenković je na početku obraćanja svima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. godišnjicu "Oluje". Kako je kazao, poseban je čin doći u Knin na današnji dan jer je to prilika prisjetiti se "dana ponosa i pobjede koji su duboko rezani u srca svih Hrvata."

- Ostvarenom pobjedom pokazali smo da smo u teškim uvjetima uspjeli ustrojiti respektabilnu oružanu silu koja je u stanju odbraniti i osloboditi svoju teritoriju - rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da su pobjedu i pravo da žive slobodno u svojoj zemlji platili životima "najhrabrijih hrvatskih sinova kojima smo trajno zahvalni kao i pripadnicima manjina koji su branili Hrvatsku." Istakao je da hrvatsko vodstvo neće nikome dopustiti da dovodi u pitanje legitimnost "Oluje" i odbrambeni karakter Domovinskog rata.

- To je poruka i našoj susjednoj zemlji Srbiji koja bi po meni trebala napustiti jalovu retoriku prošlosti i suočiti se sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja i budućnosti - poručio je Plenković.

Dodao je da žrtve Domovinskog rata obavezuju na jačanje hrvatske države u svakom pogledu, političkom, ekonomskom, odbrambenom i sigurnosnom.

- Cilj nam je da svim hrvatskim građanima i budućim generacijama stvaramo što bolje životne uslove i razvijamo Hrvatsku na ponos svih njenih ljudi, jer pobjeda u toj sudbonosnoj bici, ključna je za sve ovo što se izborilo u Domovinskom ratu, ali prije svega za slobodu koju uživamo danas - poručio je Plenković.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te obljetnica VRO Oluja obilježava se 5. augusta, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i petinu svog teritorija, dok je srpsko stanovništvo s ranije okupiranog, etnički očišćenog područja, u izbjegličkim kolonama napustilo Hrvatsku, većinom preselivši na prostor današnje Republike Srbije.

Prema podacima Srpskog narodnog vijeća (SNV) za vrijeme i nakon Oluje više od 200.000 Srba prognano je iz Hrvatske, te ih je ubijeno gotovo 2.000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.