- Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po ekonomskoj razmjeni, pomaže u BiH u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda - rekao je Plenković. 

VEZANI TEKST - Zastupnici u Bundestagu upozoravaju: Akcije Dodika i Čovića imaju za cilj da unište BiH, pozivamo vladu...

Dodao je kako hrvatski narod u BiH ima kontinuiranu podršku Zagreba te da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

- Nije da smo se kao u nekom modnom trendu u zadnjih godinu, godinu i po dana sjetili Hrvata u BiH. To radimo cijelo ovo vrijeme vrlo angažirano, sistemski i kad je riječ o ustavnim promjenama, izbornom zakonu, ekonomskoj podršci - kazao je Plenković.

Podsjetio je da je hrvatska vlada ove godine za sto posto povećala izdvajanje sredstava za Ured za Hrvate izvan Hrvatske, što se prije svega odnosi na Hrvate u BiH.

- Da ne govorim o podršci Univerzitetu, mostarskoj bolnici, podršci izgradnji pozorišta, brojnim stipendijama, kulturnim projektima, ekonomskim, pomoći vjerskim zajednicama, rješavanju prekograničnih pitanja, gradnji mostova, gradnji energetske infrastrukture. To je ono što čini srž i politiku vlade i stranke koja o tome vodi računa zadnjih 30 godina - naglasio je Plenković.

Komentirao je i prijedlog deklaracije u Bundestagu koja poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u BiH, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, rekavši kako su u njemački parlament taj dokument uputile političke grupe lijevog predznaka.

- To je prijedlog, nacrt dokumenta koji rade određene političke grupe lijevoga predznaka, da to svima bude jasno, uz utjecaj zastupnika u Bundestagu koji su bošnjačkoga porijekla. Prema tome, taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar njemačkoga parlamenta - smatra hrvatski premijer, prenosi Hina.

VEZANI TEKST - Dok im Srbija podiže optužnice: Hrvatska nakon 30 godina istražuje ulogu Armije RBiH u "Oluji"!?

Komentirajući sastanak DORH-a i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek na saslušanju pred saborskim Antikorpcijskim vijećem u srijedu rekla da je dogovoren, Plenković je rekao kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konsultacije.

- Normalno je da obavimo konsultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne vladi da zauzme stavove - rekao je Plenković, no nije otkrio kada će se održati taj sastanak.

Na pitanje novinara zna li detaljnije na što se odnosi izjava Hrvoj Šipek da je Armija RBiH za vrijeme Domovinskog rata upala na hrvatsku teritoriju, rekao je kako nije pratio saslušanje i izjave glavne državne odvjetnice.

- Što se ovoga prvoga tiče, ne znam, nisam jučer bio ovdje i nisam mogao pratiti što se događalo u Hrvatskom saboru - rekao je.

Plenković je rekao da ne zna ništa o mogućnosti da je Armija RBiH, zapravo, odgovorna za raketiranje kolone izbjeglica u "Oluji" i da ne zna od kuda potječe ta informacija.

- Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto poduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužilaštva da sebe proglašava nadležnim za navodna krivična djela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države, to je ono što govorimo stalno - objasnio je.

- Ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva, to smo rekli puno puta i od 2018. bili su razgovori na nivou ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije poduzela ništa - istaknuo je Plenković, javila je Hina.