Izjave predsjednika Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zorana Milanovića "reputacijski su štetne za Hrvatsku i sramotne glede situacije u Ukrajini", poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- Dovode do velikog razočaranja i snebivanja naših partnera, SAD-a, NATO-a, EU-a, susjednih zemalja. Kako vrijeme protječe, ispada da će svaki ozbiljniji ambasador kojeg imamo u mreži biti pozvan na razgovor u njihova ministarstva vanjskih poslova kako bi mu protestovali na temelju ovakvih izjava predsjednika Republike. To je loše, skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske, u suprotnosti je s vanjskopolitičkim principijelnim stavovima Hrvatske. Naša pozicija glede Ukrajine je poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje međunarodnog prava, zalaganje za mir i za deeskalaciju sukoba te smanjivanje tenzija - poručio je Plenković.

VEZANI TEKST - Ambasadorica na razgovoru: Milanović nakon Austrije razbjesnio i Ukrajinu, šta je ovom čovjeku!?

Također je podsjetio kako nije niti otvorena tema na međunarodnoj ili bilo kojem drugom nivou kako će Hrvatska vojska ili bilo koja druga vojska članica NATO-a ići u Ukrajinu.

- Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog položaja, mi se u potpuno ograđujemo kao Vlada i nikako nemamo veze sa tim stavovima predsjednika Republike koje on treba objasniti hrvatskoj javnosti - izjavio je Plenković.

Zaključio je kako će Vlada Hrvatske nastaviti voditi ozbiljnu, racionalnu i razumnu vanjsku politiku, koja teži unapređenju odnosa s drugim državama, uz zastupanje hrvatskih interesa i bez izgovaranja rečenica koje vrijeđaju druge.