open-navfaktor-logo
search
Posjeta Hrvatskoj
Plenković pokušao, Pompeo hladno izgnorisao priču o "legitimnom predstavljanju" u BiH
Hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i mediji u Hrvatskoj, pokušali su nametnuti pitanje položaja bh. Hrvata u Bosni i Hercegovini, odnosno pitanje izmjena Izbornog zakona, tokom današnje posjete Mikea Pompea toj zemlji, ali bezuspješno. 
02.10.2020. u 19:48
get url
text

Pompeo se nije upuštao u komentiranje tog pitanja, a naročito nije dao bilo kakvu podršku rješavanju tzv. "hrvatskog pitanja" u BiH, kako se to pokušalo predstaviti. 

- S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda - ponavljao je Plenković, ali bio je usamljen u takvim stavovima, jer je Pompeo ostao "nijem" na takve sugestije, govoreći o BiH samo, isključivo, u kontekstu Zapadnog Balkana i integracija u Evropsku uniju i NATO. Ravnopravnost naroda, legitimno predstavljanje te druge omiljene teme HDZ-a BiH i Hrvatske, a i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, naprosto nisu naišle na plodno tlo kada je u pitanju šef američke diplomatije. 

Pompeo je danas izrazio nadu da će region doći do kraja procesa euroatlantskih integracije, te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da pogura reformske procese koji u konačnici vode i do ulaska u Evropsku uniju i NATO.

- Mi ćemo investirati svoje diplomatske kapacitete da bi se postigle dobre stvari za Evropu, dobre stvari za narod Hrvatske i dobre stvari za regiju - izjavio je Pompeo.

Glavne teme, uprkos snažnom insistitiranju zvaničnog Zagreba da se bh. Izborni zakon nađe među njima, bile su ipak suzbijanje utjecaja drugih velikih svjetskih sila u ovom djelu Evrope, a prvenstveno Kine i Rusije.

- Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na konkursu pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod - rekao je Pompeo.

Pompeo je to poručio i drugim europskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu, tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Sjedinjene Američke Države, odnosno agenda s kojom je Pompeo došao u Hrvatsku, je ona globalna kada su u pitanju američki interesi, pa tako i u ovom dijelu svijeta.

- Pompeo u Hrvatskoj: diverzifikacija opskrbe energijom, Kina. Ukidanje viza s Hrvatskom (nije finalizirano, ali je nagoviješteno). Hrvatska je snažno insistirala na pitanju BiH. Pompeo je na to ostao prilično hladan i izbjegao je bilo kakvu konkretnu podršku hrvatskom položaju - navodi Dejan Jović, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu. 

 

- Posjeta Pompea je za Hrvatsku važna, jer pokazuje da nemaju samo Srbija i Kosovo kontakte sa SAD-om. Ali, Pompeovo prelaženje šutke preko onog što je Hrvatskoj očito najvažnije, a to je BiH, za Zagreb je sigurno razočaravajuće. Plenković je to čak i pomalo pokazao stavom oko Kine - dodao je Jović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.