open-navfaktor-logo
search
Zatražena pomoć
Policija u klinikama u Prištini "čuva" zaražene od članova porodica
Univerzitetsko kliničko bolnički centar Kosova preduzeo je mjere i zatražio pomoć Policije Kosova kako bi spriječio kontakt oboljelih od COVID-19 i članova njihovih porodica, ali i ulazak drugih neovlaštenih lica na odjeljenja gde se liječe inficirane osobe.
14.07.2020. u 15:56
get url
text

Uprkos činjenici da članovi porodice osoba oboljelih od COVID-19 moraju da budu u kućnoj samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, neki od njih su našli način da uđu na odjeljenja gde se liječe njihovi najbliži.

To potvrđuju i službenici sa Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zapravo, prema njihovim riječima, pristup oboljelim osobama od COVID-19 nije dozvoljen nikome ko nije dio medicinskog osoblja koje brine o tim pacijentima.

Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Kosova, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da svi građani moraju da poštuju preporuke Vlade i nadležnih zdravstvenih institucija, posebno članovi porodica osoba inficiranih koronavirusom.

- Njima nije dozvoljeno da napuštaju svoje domove. Oni bi trebali da budu u samoizolaciji, jer su to slučajevi kontakta. Dakle, govorim o bliskim članovima porodice. Prije svega, oni ne bi trebali da napuštaju svoje domove - naglašava Krasnići.

Obezbjeđenje je, navodi dalje, ovlašteno da spriječi njihov ulazak.

- Nažalost, ponekad postoje ljudi koji pronađu alternativni način da uđu na kliniku i izađu. Ima prostora da se unaprijede stvari po ovom pitanju. Međutim, mislim da načelnici klinika preduzimaju sve mjere kako bi se spriječila takva praksa - rekao je Krasnići.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.