open-navfaktor-logo
search
CIK razmatra prigovore
Poništavaju li se izbori u Doboju i Srebrenici?
S obzirom na veliki broj prijava koje su stigle u Centralnu izbornu komisiju BiH, vezano za neregularnosti prije, ali i na sam dan održavanja izbora 15. novembra, prema saznanjima Faktora, postoji velika mogućnost da izbori u Srebrenici i Doboju budu poništeni i raspisani novi.
27.11.2020. u 11:41
get url
text

Sve stranke koje su učestvovale u izbornom procesu u Doboju, osim SNSD-a, uputile su prigovore Centralnoj izbornoj komisiji BiH na neregularnosti u izbornom procesu.

VEZANI TEKST - Tabaković, Duraković, Ahmetović i Fejzić: Nećemo dozvoliti da Srbija počini politički genocid, mi smo u Srebrenici pobijedili!

Najveći broj prigovora odnosio se na onemogućavanja stranačkih posmatrača da budu na biračkim mjestima, ali i pojedinih članova biračkih odbora da rade svoj posao.

Također, slična situacija je i u Srebrenici. Brojne prigovore uputila je Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica", kako zbog nezakonitosti tokom izbornog procesa na dan izbora, krađe identiteta, tako i zbog činjenice da veliki broj pošte nije na vrijeme stigao do glasača u dijaspori.

Neki su pošiljke sa glasačkim materijalom u Americi posebno, dobijali na dan izbora, ili čak i dan dva poslije.

Na Facebook stranici "Moja adresa Srebrenica" i "Srebrenica kroz objektiv" objavljen je videosnimak na kojem se jasno vidi, kako je kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić svoje glasačke listiće ubacivao u glasačku kutiju na biračkom mjestu u Srebrenici, koja uopće nije bila zapečaćena, a što strogo nalažu procedure i pravila CIK-a

Na snimku se također vidi njegov protivkandidat Alija Tabaković koji svoj glasački listić ubacuje u zapečaćenu glasačku kutiju.

Na ovom biračkom mjestu Mladen Grujičić je osvojio ukupno 219, dok je Alija Tabakovic osvojio 117 glasova.

Također, i srpske stranke okupljene oko Koalicije Zajedno za Srebrenicu, uputile su prigovore CIK-u, a vezano za izborne procese u Živinicama i Gradačcu, gdje su glasali raseljeni Srebreničani. Oni su u dopisu upućenom CIK-u naveli između ostalog, kako akrditiranim posmatračima iz Srebrenice nije bilo dozvoljeno da prate izborni proces, te da su određene osobe "mijenjajući kape, jakne i maske glasale po nekoliko puta".

- Jasno se na videosnimku vidi kako Grujičić glasački listić ubacuje u nezapečaćenu glasačku kutiju. Kruže i fotografije na kojima su otvorene vreće sa glasačkim listićima odnesene 50 kilometara od biračkog mjesta. Sada se jasno vidi da su birački odbori bili presudni, i da je to pripremani izborni inžinjering na koji smo upozoravali. Sjetite se naše reakcije, A-SDA i Prva stranka dale su svoja mjesta u biračkim odborima SNSD-u, tako da nisu birači odlučivali u Srebrenici, već birački odbori – pojašnjava Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.