Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača). CIK BiH je na ovom biračkom mjestu poništio izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan 15.11.2020. godine, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Posmatrač Koalicije "Pod lupom" izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština općine) bio unaprijed označen. Obaviještena je Općinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.

VEZANI TEKST - Bosanski Novi: Ponovljeni izbori u Suhači počeli sa zakašnjenjem 

- Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija "Pod lupom" alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni - saopćili su iz Koalicije "Pod lupom".

Dodaju da će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u općini Bosanski Novi zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od Općinske izborne komisije Bosanski Novi i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija "Pod lupom" raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od biračkog odbora, sav izborni material će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu. Koalicija "Pod lupom" će, kako dodaju, nastaviti posmatrati današnje izbore na ovom biračkom mjestu do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima.