open-navfaktor-logo
search
Pogled iz Beograda
Popov: U SPC-u jedni još gledaju u Rusiju, a drugi su uz Vučića koji je izabrao EU i SAD
“Rusija se Srbijom bavi zbog sopstvenih interesa i samo glumi prijateljstvo”. Ovo nije izjavio neko iz prodemokratskog nevladinog sektora u Srbiji, već Dragan Šormaz, zastupnik Srpske napredne strane u Narodnoj skupštini Srbije i šef delegacije ove države u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.
08.09.2020. u 15:04
get url
text

VEZANI TEKST - Milić: Vučić se sve više okreće SAD-u, vama u Sarajevu to se možda ne čini, Dačić je još zagledan u Miloševića i Rusiju

Praktično je nemoguće da je Šormaz, koji je još za blic.rs naglasio da su za Srbiju najbitnije dvije stvari, članstvo u Evropskoj uniji i savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, iskočio iz stranačke političke strategije, već da je to stav SNS-a i predsjednika stranke i države Aleksandra Vučića.

- Kada bi Aleksandar Vulin, Marko Đurić ili sada Šormaz izjavljivali nešto što nije Vučićeva politika, dobili bi žuti ili crveni karton. Vučić je dugo vremena mislio da on i Srbija mogu balansirati između EU-a, SAD-a, Rusije i Kine. Mislio je da je veliki igrač. Niti je Vučić Josip Broz Tito, niti je Srbija zemlja kao što je bila Jugoslavija. I onda se Vučić sudario sa realnošću, sa samim sobom. Srbija ne može preživjeti ako se ne okrene tamo gdje pripada – Evropi i savezništvu sa Amerikancima. I zbog Kosova, i zbog finansijske pomoći, i zbog razvoja ekonomije. Svjestan je pomoći Evrope i Amerike, nisu mali novci spominjani na nedavnim pregovorima u Washingtonu – kaže za Faktor Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Popov: Vučić je uz donacije i vjersko-politički inženjering u SPC-u pridobio ključne velikodostojnike

Kakva se može očekivati reakcije Rusije, portparol Kremlja Marija Zaharova je bila veoma oštra u komentaru na Vučićev boravak u Americi.

- Ni ona nije iskočila iz državne ruske politčke matrice, samo se kasnije kao izvinila za rečeno u Vučićevom boravku u Americi, ponovivši na drugi način iste stvari. Duže vrijeme tinja to razilaženje između Srbije i Rusije. Moskvi nije bilo drago što se Srbija približava Zapadu. Niz godina u javnosti je stvaran skoro nešto kao mit da je Rusija najveći prijatelj Srbije od kojeg nismo imali neke velike koristi – smatra Popov.

Može li se desiti da Rusija svoj utjecaj na Beograd pojača saradnjom sa Srpskom pravoslavnom crkvom?

- Ne, i to iz nekoliko razloga. Vučić je uz donacije i vjersko-politički inženjering u SPC-u pridobio ključne velikodostojnike. Praktično, došlo je do raslojavanja u SPC-u, jedni su uz Vučića, a drugi gledaju u Moskvu. Ovi prvi su jači i brojniji. Zbog toga SPC nema potencijal da uz pomoć Rusije napravi problem Vučiću koji je jači nego ikada. Uostalom, Vučić je i ranije znao reći SPC-u da svako treba raditi svoj posao – tvrdi Popov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.