Jutarnji list je razgovarao s članicom Prebegove porodice koja ističe da je situacija loša.

- Nemam šta reći, propali su svi pokušaji da na bilo koji način stupimo u kontakt s Vjekoslavom ili putem pravne pomoći utječemo na bilo koji način na postupak. Čitavo ovo vrijeme nemamo nikakvih informacija o njemu. Tu se može napraviti jako malo, zapravo se, nažalost, ne može više napraviti ništa - tužno i razočarano rekla je bliska članica porodice Vjekoslava Prebega.

- Možemo samo čekati kraj suđenja, a onda ćemo vidjeti šta će biti - dodala je.

Sud u odmetnutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. augusta suđenje protiv Prebega, Šveđanina Mathiasa Gustafssona te Britanaca Johna Hardinga, Andrewa Hilla i Dylana Healyja. Prva trojica optužena su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti" te za "učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim djelovanjima kao plaćenici", navodi ruska Izvestija. Prijeti im smrtna kazna, dok je Hill optužen samo za posljednje, a Healy za "učestvovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Prebegova životna priča je poznata. Odrastao je na zagrebačkoj Knežiji i odmalena planirao karijeru u vojsci. Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, napustio je njihove redove i prije otprilike dvije godinu otvorila mu se prilika da se priključi marincima u Ukrajini, što je i učinio. Suprotno optužnici, u Ukrajinu nije otišao kao "plaćenik", već na ugovor, a plaća je iznosila oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio.

Na Facebooku je 28. februara objavio: "Da sve obavijestim. Idem offline. Neću biti dostupan jer u 21. stoljeću postoji tehnologija kojom nas je moguće locirati po uključenim telefonima". 

Učestvovao je u borbama za Mariupolj, a zarobljen je zajedno sa saborcima u pokušaju prelaska na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga. Razumije se da je za Ruse predstavljao vrijedan propagandni trofej jer ga se izlagalo kao stranog plaćenika koji je došao ubijati rusku nejač, što je svakodnevna teza propagandista iz Moskve i njenih paradržavnih satelita.

Prebegova situacija je dodatno otežana jer mu hrvatske vlasti de facto nikako ne mogu pomoći pravnim putem, a ni diplomatskim, jer RH podržava Ukrajinu u ratu s Rusijom i donbaskim separatistima. Uostalom, Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck, a službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima".