open-navfaktor-logo
search
Dok se čeka restitucija
Porodica Živojnović: Mi smo kupili hotel Poštu 1914. za dukate, komunisti su nam ga oduzeli 1948.
Redakciji Faktora javio se iz Skoplja Vojo Živojnović koji tvrdi da je njegova porodica vlasnik starog hotela Pošta u centru Sarajeva.
16.07.2020. u 16:49
get url
text

- Hotel Poštu kupila je moja prababa Angelina Živojnović za dukate 1914. i bio je u posjedu naše porodice sve do završetka Drugog svjetskog rata, kada je oduzet, odnosno nacionalizovan. Posjedujemo cjelokupnu dokumentaciju. Ministar Faruk Kapidžić bi trebalo da zna da je taj objekat potencijalni predmet restitucije i svako donošenje bilo kakvog urbanističkog plana u vezi s tom lokacijom, bez da se sprovede restitucija, u budućnosti može biti problem i da košta građane Bosne i Hercegovine – kaže Živojnović, čija je majka Radmila bila dugogodišnja profesorica matematike u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

Zgradu Pošte kupila je firma MALCom, čiji je vlasnik Enver Malagić, od preduzeća Balkan. Upravo je Živojnović jučer telefonom razgovarao s Malagićem.

- Objasnio sam mu da to nije ispravan put, da to nije pametan poslovan potez. Poslao sam mu mail u kojem je dokument o oduzimanju imovine još 1948. godine koja je u formalno-pravne okvire uvedena tek 1972. godine. Bio je to veliki šok za našu porodicu. No, takva su to bila vremena. Godinama se borimo da vratimo objekat koji je po svim zakonima naš. Nažalost, BiH nema zakon o restituciji. A da će morati da ga donese, to je izvjesno jer to traži Evropska unija.

VEZANI TEKST - Ministar Kapidžić: Zgrada bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva neće se rušiti

Šteta da je u onakvom stanju, volio bih je renovirati u postojećem stilu i da zgrada bude funkcionalna. Gospodin Enver nije kriv, on je u nezgodnoj situaciji. Balkan je bio državna firma pa je privatizovan. Ne znam na osnovu kojeg zakona su oni mogli postati vlasnici Pošte, nisu oni napravili zgradu. Postoje samo dvije mogućnosti, jedna je da zakon kaže da će sadašnji vlasnici morati to da plate pravim vlasnicima ili da će to uraditi država. Tako da je logično da ni za gospodina Envera, a ni za državu, nije pametno investirati u tu lokaciju bilo šta, dok se pitanje vlasništva ne riješi – smatra Živojnović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.