open-navfaktor-logo
search
Donosimo nove cijene
Poskupljuju ulaznice za Panonska jezera u Tuzli
Redovne ulaznice za Panonska jezera u Tuzli ove godine tokom vikenda koštat će osam KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje u iznosu od dvije marke. Poskupjet će i ulaznice za radne dane sa pet na šest KM.
09.05.2022. u 07:56
get url
text
Panonska jezera u Tuzli
Panonska jezera u Tuzli

- Troškovi poslovanja porasli su nam u prosjeku više od 40 posto, a cijena ulaznica u prosjeku je povećana 22 posto. Samo za ilustraciju, hemijska priprema i dezinfekcija vode skuplja je za 80, slanica za 40, tehnološka voda 10, energenti 30, a plažni mobilijar preko 100 posto. Potrošni materijal za održavanje poskupio je između 40 i 200 posto. Mi upošljavamo blizu 100 sezonskih radnika, povećali smo plaće za njih za 23 posto, a još uvijek nismo našli sve potrebne radnike. Našim stalnim zaposlenicima planirali smo povećanje plaća od 10 posto. Napravili smo procjenu rizika poslovanja za ovu godinu, ali je pitanje da li ćemo i s ovim cjenovnikom izdržati rast troškova - kaže direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Majid Porobić.

Neke cijene se nisu mijenjale, pa tako ulaznice za penzionere, ratne vojne invalide, porodice šehida i poginulih boraca te civilne invalide preko 60 posto, iznose četiri KM radnim danima te marku više tokom vikenda, a isto toliko plaćaju i đaci. Djeca starosti od dvije do sedam godina ulaznicu plaćaju tri KM i tu također nije bilo promjena.

- Mi smo u januaru počeli prodaju sezonskih ulaznica po akcijskim cijenama i prodali smo ih ukupno 7.300. Te ulaznice su u odnosu na prošlu godinu poskupile 30 posto, ali su u odnosu na ovogodišnje redovne cijene znatno jeftinije. Mi smo firma koja nije na budžetu i živimo od svog rada i sredstava koja obezbijedimo. I s povećanjima koja smo napravili, još uvijek smo najeftinija destinacija u BiH, gledajući usluge koje pružamo, a jedino mi dozvoljavmo unos vlastite hrane i pića - kaže Porobić.

Porasla je cijena redovnih poslijedpodnevnih ulaznica, koja se naplaćuje od 16.30 sati, pa sada radnim danima košta četiri, a vikendom koštaju pet KM, što je poskupljenje od jedne marke. Poslijepodnevni ulaz za povlaštene kategorije i djecu od dvije do sedam godina, poskupio je također za marku, pa radnim danima iznosi tri, a vikendom četiri marke.

Sezonska ulaznica košta 114, a povlaštena 74 KM, dok djeca starosti od dvije do 14 godina tu ulaznicu plaćaju 64, a đaci i studenti satrosti od 14 do 26 godina moraju izdvojiti 84 KM. Redovna mjesečna ulaznica košta 64, povlaštena 29, studentska i đačka 44, a dječija 29 KM.

Ljetna sezona na slanim jezerima u Tuzli traje tri mjeseca od 1. juna do 31. avgusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.