open-navfaktor-logo
search
Podjela tereta krize
Potpisan Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje u Kantonu Sarajevo
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
08.09.2020. u 11:31
get url
text

Po riječima premijera, ovaj novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine, kao i provođenje osnovnih prava iz radno–pravnih odnosa. Tokom pandemije, koja je uzrokovana koronavirusom, mi smo imali razgovore sa ovim sindikatom.

- U slučaju potreba ravnomjerne podjele tereta krize, dogovorili smo se da će se Sindikat uvijek odazvati na razgovore s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo s ciljem vlastitog doprinosa ove jedne velike strukture zaposlenih u KS - istakao je premijer Nenadić.

U praksi dobre saradnje, Vlada Kantona Sarajevo garantira Sindikatu i svim uključenim i zainteresiranim za ispunjenje ovog kolektivnog ugovora dobru institucionalnu saradnju i podršku njihovom radu.

Premijer je najavio kako će Vlada KS kroz svoj rad u narednom periodu unaprijediti i sve ono što je već do sada realizirano, a sam sistem predškolskog i osnovnog obrazovanja prilagodili su trenutnoj situaciji, te on predstavlja kombinaciju online i tradicionalnog načina izvođenja nastave.

Kako je naveo premijer Nenadić, to je izazov za sve u Kantonu Sarajevo, kao i da je Vlada KS ponosna i na ovaj ugovor.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić nakon potpisivanja rekao da je zadovoljan načinom na koji su se odvijali pregovori između pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata.

- Posebno me raduje činjenica da je ovaj sindikat razumio trenutno stanje u kojem se nalazi KS. U ovom trenutku kolektivni ugovor omogućava nesmetano funkcionisanje obrazovnog sistema - naglasio je Krivić.

Kako je kazao, mnoge su stvari unaprijeđene, što će se vidjeti i u narednom periodu, a ovo samo pokazuje da postoji kvalitetan dijalog između Sindikata i Vlade KS.

Potpisani Kolektivni ugovor važit će do 30. septembra 2022. godine.

- Ovim ugovorom osigurali smo stabilnost obrazovnog procesa, a naše članstvo više nema razloga za zabrinutost. Ovaj sindikat ima 3.400 članova, a Kolektivni ugovor se odnosi na oko 3.950 radnika predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja - ističe Sivro.

Po njegovim riječima, posebno se vodilo računa o djeci s teškoćama u razvoju.

Ugovorom je predviđeno da se asistenti, koji rade s njima, neće više primati putem javnog konkursa, nego će direktori zajedno sa stručnim timovima, odnosno onima koji budu radili Individualni prilagođeni program (IPP), primati ih u radni odnos za oba polugodišta u skladu sa potrebama djece.

Također, od sada će proces sporazumnog prelaska na upražnjena radna mjesta iz jedne u drugu školu biti transparentan. Realizirat će se putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Upravo se, u tom procesu očekuju uštede, prvenstveno novca namijenjenog za prijevoz radnika, a koji će se utrošiti na poboljšanje uvjeta rada u osnovnim školama.

I na kraju, ono što nema nijedan kolektivni ugovor u BiH, a ni u Hrvatskoj jesu odredbe koje preciziraju rad od kuća ukoliko nas ponovno zadesi pandemija.

- Precizirani smo način na koji se isplaćuju plaće, naknade i ostala prava. To smo definisali tim odredbama, te njima zaštitili i poslodavce. U situacijama proglašenja stanja pandemije i kada se radi od kuće, Ministarstvo i Sindikat će sporazumom definisati procese i voditi računa da se obrazovanje nesmetano odvija i ne bude na štetu radnika - zaključio je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.