open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Povodom Dana Armije RBiH: Na brdu Žuč otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu
Prvo i jedino sportsko strelište na otvorenom izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, otvoreno je danas u općini Novi Grad, na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od agresora. 
15.04.2022. u 19:23
get url
text

Strelište se nalazi na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda, gdje je u narednom periodu planirana izgradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva "Krila slobode".

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Edin Čano, direktor JP Lokom.

Načelnik Efendić čestitao je Dan Armije RBiH koja je neke od svojih najvećih bitaka izvela na brdu Žuč, na Golom brdu, brdu Vis i koti 850.

 - Nekako simbolički na Dan formiranja Armije RBiH mi upotpunjujemo plato Brda Zuč sa još jednim sadržajem. Ranije je izgrađen Dom oslobodilaca, na ulaznoj kapiji, koji je omiljeno mjesto za brojne Sarajlije. On ima muzej dviju ratnih brigada koje su se borile na brdu Zuč. Drugi sadržaj kojeg otvaramo je strelište koje će u narednim godinama biti dom za brojne zaljubljenike u ovaj sport. Također, imamo i lokalitet Golog Brda, gdje je u pripremi projekat izgradnje Centralnog spomen - obilježja, koje će zaista biti monumentalno, vjerovatno najljepše u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazao je Efendić.

Direktor JP Lokom Edin Čano je naveo kako je streljaštvo kao sport jedan od najzastupljenijih u svijetu, te da je ovo prvo civilno strelište u Kantonu Sarajevo.

- Više od 160 zemalja praktikuje streljaštvo kao sport. U našoj zemlji u zadnje vrijeme prisutna je ekspanzija sporta. Meni je posebno drago što žene zauzimaju sve veći broj u ovom sportu. Zahvaljujem se načelniku Efendiću, jer da on nije prepoznao značaj ovog projekta ovog objekta još uvijek ne bi bilo - kazao je Čano.

Pored sportista, strelište će moći koristiti pripadnici sigurnosnih agencija, policija, vojne stukture i svi oni koji budu željeli koristiti pogodnosti ove lokacije za treniranje i vježbu, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.