Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napokon se na Twitteru osvrnula na istupe prve tajnice berlinskog veleposlanstva Elizabete Mađarević.

- Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah obavijestio o koracima koje preduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju zaposlenice ambasade u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su. Nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova podržavat će se profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država - navodi se u Twitter objavi Grabar Kitarović.

Podsjetimo, mediji su u petak objavili kako je prva tajnica hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević na Facebooku objavljivala rasističke i homofobne stavove. Ona je prvo objavila kako stoji uz svoje objave, a već sutradan je izjavila da je hakirana.

Mađarević je po svom Facebooku. 8. augusta na engleskom jeziku napisala:

"Čista i autentična Evropa. Samo bijeli Evropljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Evropi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Neko bi pomislio da to više nije moguće, ali nasreću jeste."

Mađarević, inače na svom Facebooku širi i anti-LGBT propagandu.