Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Miroljub Mijatović, istakao je da je ovo 752. premijerna izvedba u ovoj pozorišnoj kući.

- Ovom premijernom izvedbom se otvara 73. sezona zeničkog BNP-a - naglasio je Mijatović na pres - konferenciji.

Rediteljica predstave Lajla Kaikčija kazala je da je za potrebu predstave "Trainspotting" rađena dramatizacija romana Irvinea Welsha, te tako predstava nije nastala prema scenariju istoimenog kultnog filma.

Odgovornost, prema riječima Kaikčije, bila je sveprisutna u radu na predstavi, jer ukazuje na problem bolesti ovisnosti o narkoticima koja postoji u svakom vremenu. 

Dramaturginja Emina Omerović je na konferenciji za medije istakla da roman nema jasnu strukturu i donosi pred nas isparčanu svakodnevnicu mladih ljudi koji bježe iz svoje stvarnosti i rješenje traže u potpunoj autodestrukciji, te tako roman postaje priča o društvu koje je dotaklo dno i u tom smislu govori o onome od čega okrećemo glavu svakodnevno, a predstava traži da se s tim suočimo s time.

Dramatizaciju pored Emine Omerović, potpisuje i Nedžma Čizmo, koja je ovim povodom istakla značaj saradnje sa Zavodom za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, gdje se ekipa predstave približila problematici bolesti ovisnosti, što je pomoglo u radu na predstavi. Čizmo je ukazala na veliki osjećaj odgovornosti pri radu na ovoj predstavi, s obzirom na činjenicu da se radi o temi koja je jako osjetljiva.

Glumice i glumci iz ansambla predstave Enes Salković, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović i Adis Mehanović su kazali da je "Trainspotting" izuzetno aktuelna predstava s obzirom na činjenicu današnje društvo ima problema sa raznim vrstama ovisnosti i da ih je u današnjem vremenu još teže otkriti.