- Kancelarija OHR poslala je službi Narodne skupštine obavještenje da će njihov predstavnih prisustvovati sjednici. Napominjem da to nije bio ni zahtjev, ni molba, već obavještenje. Кao predsjedavajući, obavijestio sam ih da im to nije dozvoljeno - rekao je Šulić.

On je napomenuo da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira sa Narodnom skupštinom.

- S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik pa samim tim i njegova kancelarija ne vidim bilo kakav osnov za njeihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti - dodao je Šulić.

Prema njegovim riječima, mediji iz Republike Srpske direktno će prenositi sjednicu, pa predstavnici OHR-a mogu na taj način pratiti prijenos Skupštine.

Predsjedavajući Narodne skupštine je istakao da je predstavnicima Кancelarije Evropske unije dozvoljeno prisustvo sjednici.

VEZANI TEKST - Čubrilovića u NSRS-u mijenja Stojičić: Napuštaju li Dodika najbliži saradnici?

- Predstavnici Кancelarije EU obratili su se Narodnoj skupštini, uz puno uvažavanje, molbom da prisustvuju sjednici i mi smo im to dozvolili. Republika Srpska uvažava EU i spremna je na razgovor sa svima koji uvažavaju Republiku Srpsku. Drago mi je što će predstavnici Кancelarije EU moći da prisustvuju ovoj važnoj sjednici - naglasio je Šulić, prenosi Srna.

Šulić je preuzeo rukovođenje Narodnom skupštinom Republike Srpske, nakon što je nedavno ta ovlaštenja njemu prenio predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, koji se navodno nalazi na oporavku nakon manjeg hiruškog zahvata.

Navodno je to bila izlazna strategija Čubrilovića, koji se nije mogao oduprijeti Dodikovim zahtjevima za održavanje posebnih sjednica u vezi vraćanja nadležnosti s nivoa BiH na Republiku Srpsku.

Čubrilović se sastajao sa predstavnicima američke administracije, ali i sa predstavnicima EU i ambasadorima Velike Britanije i Njemačke. On je upoznat sa mogućim sankcijama ukoliko do takvih sjednica dođe. Inače, kako tvrde izvori bliski, Čubriloviću, i on smatra da je u pitanju avanturizam koji može nanijeti velike štete Republici Srpskoj.