open-navfaktor-logo
search
Ajla Delkić upozorava
"Predstavništvo RS-a radi protiv BiH u Washingtonu, negiraju genocid, žele sankcije za Izetbegovića"
Predsjednica Savjetodavnog vijeća u Sjedinjenim Američkim Državama Ajla Delkić kazala je kako je SAD jedini strateški partner, ali i najveći prijatelj BiH, ali da Bosna i Hercegovina mora više uraditi na održavanju tih odnosa jer se u Washingtonu i dalje lobira protiv nje.
06.10.2020. u 15:02
get url
text

- Rezolucija je pokazala da Amerika i Amerikanci stoje iza BiH i prosperiteta ove države - kazala je.

Međutim, nije sve tako idealno. U Danu uživo na N1 kazala je da Predstavništvo Republike Srpske koje se nalazi u Washingtonu zajedno s organizacijama lobira protiv BiH, i to ne samo u Americi već i širom svijeta.

- U Washingtonu ne samo da se sastaju s kongresmenima već rade i na lokalnim nivoima - sastaju se gradonačelnicima i guvernerima jer znaju da će kad-tad završiti u Washingtonu. Finansirate ih vi kroz PDV. Možda bi Predsjedništvo BiH to trebalo da pogleda jer se ne bave samo ekonomskim stvarima. Ima jedan dokument gdje za Šefika Džaferovića piše da je mudžahedin jer je bio dio 7. korupusa, žele sankcije za Bakira Izetbegovića. Rade na reviziji historije BiH, negiraju genocid u Srebrenici itd. Entiteti se ne bi trebali baviti vanjskom politikom, to je nadležnost Predsjedništva BiH i trebali bi da lobiraju da se ti uredi zatvore - rekla je Delkić.

Istakla je kako BiH treba imati strategiju i plan da ostane bliska Americi, a da bh. dijaspora u Americi čini sve da tako i bude. 

Često se i konfortiraju tom predstavništvu RS.

- Oni uvijek imaju svoju verziju istine koja je netačna i tu promovišu. Srpska dijaspora je jako velika i imaju svoje organizacije gdje promovišu svoju verziju historije, imaju strategiju i plan. Moramo se i mi više baviti istinom i imati neku strategiju i plan, za to treba novac koji se treba uložiti da se lobira protiv ovakvih bh. aktera - kazala je Delkić.

Naglasila je kako Amerika ipak razumije dosta toga i želi vidjeti BiH u NATO-u.

- To je jako bitno i za BiH, mi moramo ulagati u naše vojne snage. Nemamo školovan kadar kao što smo 1992. godine imali. Imamo manje pro-bh. vojnika. To je stvarno nešto što mene lično brine i treba da brine sve nas. Moramo više novca da ulažemo u naše oružane snage - kazala je.

Komentirajući izjave premijera Republike Hrvatske nakon sastanka Mikeom Pompeom kazala je kako je hrvatska zajednica u Americi lobirala da se promijeni Ustav BiH kako bi "Hrvati imali glas, ali da to nije prošlo u Americi".

- Ne sviđa im Čovićevo flertovanje s Rusijom, to nije demokratski, Amerika ne stoji iza toga. Treći entitet - to ne vjerujem da će uspjeti. To je jedna stara politika koja se gura i mislim da će se gurati još dugo vremena. Na nama je da stanemo u kraj tome i ne dozvolimo to, moramo biti odgovorni - poručila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.