open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje na zločin
Prije 30 godina u centru Srebrenice srpski vojnici zapalili desetine kuća, u njima izgorjelo 12 osoba, ubijeno još...
 Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i bošnjački predstavnici u Opštini Srebrenica danas su u Srebrenici obilježili 30. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.
08.05.2022. u 13:54
get url
text
Srebrenica, 30 godina od zločina

Prema svjedočenjima preživjelih, prije 30 godina, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice srpski vojnici su zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica...

Iz udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida kažu da je sramotno da za ovaj zločin, ali i mnoge druge, još uvijek niko nije odgovarao.

- Od ovog zločina prošlo je 30 godina, a da niko nije odgovarao. To je porazno - kaže Fadila Efendić, predsjednica udruženja "Srebreničke majke".

U Srebrenici su tog 8. maja ubijene starije i nemoćne osobe koje su ostale u svojim kućama.

Među ubijenima su i članovi porodice Suljić. Od porodice Suljić preživjela je samo kćerka, dok su otac, majka i braća ubijeni.

Amir Kulaglić je prisutne kratko podsjetio na dešavanja 8. maja 1992. godine kada mu je ubijen otac Safet.

- U tim majskim danima zapaljeno je više od 80 kuća u gradu. Među žrtvama su bili stariji ljudi, među njima i moj otac Safet. Priveden je u policijsku stanicu gdje je ubijen. Ubijen je u prostorijama gdje je stekao penziju, jer je radni vijek proveo kao policajac. U stanici policije je ubijen i Jakub Abdurahmanović. Mnogi su živi zapaljeni, neki su umoreni bojnim otrovima, neki zaklani - kaže Kulaglić.

Dodao je da "ubijeni nisu predstavljali nikome prijetnju".

- Možemo obići mezarja i pročitati imena žrtava, ali ono što ne možemo da pročitamo jeste da niti u jednoj presudi, u optužnici, nema niti jedne osobe koja je počinila ove zločine. Svake godine pozivamo Tužilaštvo da pokrene istragu, proces, da se kazne počinioci. Međutim, to se ni nakon 30 godina od zločina nije dogodilo - poručio je Kulaglić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.