open-navfaktor-logo
search
Fudbalska reprezentacija BiH
Pripreme za Ligu nacija: Bajevićeva glavobolja pred debi i nikad čudnije okupljanje Zmajeva
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se sutra u Zenici i početi pripreme za duele sa Italijom i Poljskom u sklopu Lige nacija.
30.08.2020. u 15:34
get url
text

Novi selektor Bosne i Hercegovine Dušan Bajević debitovat će u Italiji, a da, vjerovatno, ni sam još uvijek ne zna s kojim snagama.

Otkazi su krenuli prošle sedmice. Prvo je Princ s Neretve ostao bez Miralema Pjanića, novog igrača Barcelone, koji je pozitivan na COVID-19. Potom su stigle vijesti o povredama Besima Šerbečića i Radeta Krunića. Dva dana pred okupljanje dolazak u Zenicu otkazao je Miroslav Stevanović. Njegov klub nije mu dozvolio dolazak u Bosnu i Hercegovinu, jer bi po povratku u Švicarsku morao provesti 14 dana u karantinu.

VEZANI TEKST - Koronavirus pravi probleme Bajeviću: Još jedan otkaz pred Ligu nacija

Pozive su naknadno dobili Amir Hadžiahmetović, Adnan Kovačević i Luka Menalo.

Stroge kontrole

Bajević i njegov stručni štab nadaju se da izostanaka više neće biti. Međutim, "novo normalno" u fudbalu podrazumijeva i testiranja na COVID-19.

Kompletan stručni štab, fudbaleri i administracija koja opslužuje reprezentaciju bit će testirani prije dolaska u Trening-centar u Zenicu, a nova testiranja će biti obavljenja pred put u Italiju. Ulazak i samo kretanje u prostoru kampa će biti ograničeno i strogo kontrolisano.

No, fudbaleri su u međuvremenu slične stvari prošli u svojim klubovima i može se kazati da su na to već navikli. Ono što bi mogao biti problem pred dvije predstojeće utakmice jeste forma igrača.

Rezultati u drugom planu

Primjera radi, kapiten Zmajeva Edin Džeko nedavno je završio sezonu, a ove sedmice počeo pripreme za novu. U svim "ligama petice", osim u Francuskoj u toku je pauza. Muhamed Bešić je član Evertona samo na papiru, a bez minutaže je još od januara ove godine.

Doduše i kod Azzura gotovo svi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu, a Serie A tek je krenula s pripremama.

Rezultati utakmica u Ligi nacija u svakom slučaju nisu u prvom planu. Samo igranje u eliti ogroman je uspjeh, a dueli sa Italijom i Poljskom, a kasnije i Nizozemskom dobro će doći pred mečeve baraža za EURO. A plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta jedini je cilj Dušana Bajevića i njegovih saradnika.

Spisak selektora Bajevića

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor, Turska), Jasmin Burić (Hapoel Haifa, Izrael), Asmir Begović (AC Milan, Italija).

Odbrana: Toni Šunjić (Dynamo Moscow, Rusija), Siniša Saničanin (FK Vojvodina, Srbija), Ermin Bičakčić (TSG 1899 Hoffenheim, Njemačka), Adnan Kovačević(Ferencvarosi TC, Mađarska), Sead Kolašinac (Arsenal FC, Engleska), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC, Mađarska), Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg), Darko Todorović (HNK Hajduk Split, Hrvatska), Zoran Kvržić (Kayserispor, Turska).

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor,Turska), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Luka Menalo (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Stjepan Lončar (HNK Rijeka, Hrvatska), Muhamed Bešić (Everton FC, Engleska), Anel Šabanadžović (AEK, Grčka), Amer Gojak (GNK Dinamo Zagreb, Hrvatska), Deni Milošević (Konyaspor, Turska).

Napad: Edin Višća (Istanbul Basaksehir FK, Turska), Haris Duljević (Nimes Olympique, Francuska), Haris Hajradinović (Kasimpasa, Turska), Edin Džeko (AS Roma, Italija), Armin Hodžić (MOL Fehervar FC, Mađarska), Elvir Koljić (CS Universitatea Craiova, Rumunija).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.