open-navfaktor-logo
search
Igra za zaborav
Produžen crni niz: Prekidi Danske kobni za loše i bezidejne Zmajeve
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u prijateljskoj utakmici od Danske s 2:0.
06.06.2021. u 19:52
get url
text

Danska selekcija kojoj je ovo bila generalna proba za nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu sasvim zasluženo je stigla do trijumfa, a niz Zmajeva bez pobjede produžila na 13 utakmica.

Kontrolu igre s početka utakmice i veći posjed lopte danska selekcija materijalizovala je u 17. minuti susreta. Christian Eriksen je izveo korner, a lopta se od Amira Hadžiahmetovića odbila do Martina Braithwaitea, koji je udarcem glavom sa svega par metara matirao Nikolu Vasilja, koji je danas branio umjesto Ibrahima Šehića.

I nakon vodećeg gola selekcija Danske, koja je u nedavnom prijateljskom meču remizirala u gostima kod Njemačke (1:1), nije promijenila ništa u pristupu igri.

{$galerijaFotografija}

Jedina šansa koju je naš tim uspio napraviti bila je prilika Vladana Danilovića poslije ubačaja iz kornera u 24. minuti, kada je Larsen loptu zaustavio na gol-liniji.

Selekcija Kaspera Hjulmanda u potpunosti je dominirala prvim poluvremenom šestog međusobnog susreta Danske i BiH, no na poluvrijeme su otišli tek s minimalnom prednošću.

Već na startu drugog dijela danski selektor je napravio trostruku izmjenu. Andersen, Poulsen i Wind zamijenili su Kjaera, Braithwaitea i Dolberga.

Zmajevi su se u nastavku uspjeli iole osloboditi pritiska, Petev je napravio nekoliko izmjena, no malo toga se promijenilo u prilično bezidejnoj igri našeg tima.

Kako su nam dali prvi, skoro po identičnom scenariji Danci su pogodili i za 2:0. Rezervista Cornelius bio je najviši u skoku u 73. minut. Loše smo markirali, nije se znalo ko čuva koga u konfuznoj odbrani naše selekcije, što je rezultiralo drugim golom Danske.

Imali su Danci još dvije dobre prilike, ali su Vasilj i njegova zamjena Pirić dobro reagovali. 

U samom finišu Zmajevi su zaprijetili preko Prevljaka u 83. minuti, a minut kasnije i debitant Ajdin Nukić je oprobao svoj šut.

Na kraju se sve završilo produženjem negativnog niza Zmajeva koji već 13 utakmica ne znaju za pobjedu, bolje uz igru za zaborav koji su prikazali danas nisu ni zaslužili. I da, posljednju pobjedu proslavili smo nad Lihtenštajnom u novembru 2019. godine.

Danci već u subotu u prvom kolu grupne faze Evropskog prvenstva dočekuju Finsku, rivala Zmajeva iz kvalifikacija za SP 2022. godine, a mi ćemo EURO pratiti na malim ekranima.

U istom terminu kada i meč Danska - BiH igralo se još nekoliko prijateljskih utakmica. Ostvareni su sljedeći rezultati: Engleska - Rumunija 1:0, Luksemburg - Škotska 1:0, Moldavija - Azerbejdžan 1:0, Nizozemska - Gruzija 3:0.

Danska - Bosna i Hercegovina 2:0 (1:0)
Stadion Brondby. Gledalaca: 7.459. Sudija: Petri Viljanen (Finska). Strijelci: 1:0 - Braithwaite (17), 2:0 - Corneluis (73). Žuti kartoni: Braithwaite, Corneluis (Danska), Demirović, Prevljak, Ziljkić, Nukić, Petev (BiH).

DANSKA: Schmeichel, Larsen, Kjaer (od 46. Andersen), Christensen, Boilesen, Wass (od 71. Cornelius), Eriksen (od 59. Delaney), Jensen, Skov (od 70. Maehle), Braithwaite (od 46. Poulsen), Dolberg (od 46. Wind). Selektor: Kasper Hjulmand.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj (od 78. Pirić), Saničanin, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Gazibegović, Ćivić (od 61. Cipetić), Đokanović (od 78. Nukić), Danilović (od 61. Beširović), Hadžiahmetović, Nalić (od 53. Prevljak), Demirović (od 78. Ziljkić). Selektor: Ivaylo Petev.

Danska - BiH 06.06.2021.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.